Šta nas čeka u Meksiku

WRC vozači su tokom prethodna dva dana obilazili rutu kojom će punom brzinom voziti tokom vikenda. Predstavljamo neke od najvećih izazova sa kojima će se susresti.

Prašina u Los Mexicanosu

Mexičke rute poznate su po prašnjavoj i šljunkovitoj podlozi, ali 9,9 km u Los Mexicanosu koji se voze u petak su posebno loši. Krivina na slici je na oko 800 metara od starta i pokrivena je slojem sitne prašine. Pored toga što će biti klizavo, postoji i šansa da se napravi veliki problem kada se podigne oblak prašine. Organizatori će povećati startnu razliku ako oblaci prašine postanu problem.

Prašina

 

Tunel u Guanajuatou

Ubrzo posle starta u četvrtak vozače čeka tunel u podzemlju Guanajuatoa. Na fotografiji se vidi kako autobus prolazi kroz ovu krivinu u kojoj se konstantno zadržava voda. Ken Block je jedna od „žrtava“ ove krivine.

krivina u tunelu

Velike nadmorske visine

Reli u Meksiku poznat je po visinama, za šta se Hyundai posebno pripremio. U petak se dostiže najviša tačka koja se nalazi u El Chocolate na 2.781 metar nadmorske visine, a ova fotografija je nastala na putu do tamo.

nadmorska

 

El Brinco

Ekipe će čak tri puta preći preko čuvenog El Brinco skoka – dva puta u subotu i jednom u nedelju. Odskočna rampa je na slici ispod. Okolni prostor pretvoren je u kamp i očekuje se da će 10.000 gledalaca biti baš na tom mestu kako bi videli automobile u letu. Svetlo plava greda sa desne strane verovatno će promeniti boju.

El Brinco

 

Varljiva Ibarrilla

Ibarrilla koja se vozi u subotu često je u prošlosti zadavala probleme učesnicima ovog relija, jer se ova sekcija koja je nenormalno brza pokazala kao izuzetno nezgodna. Vozači se na ovoj deonici spuštaju nizbrdo u velikoj brzini i nailaze na niz blagih krivina. Ken Block i Ott Tanak su osetili koliko je nezgodan kanal sa leve strane puta.

Ibarrilla

 

Otates spust

Još jedan nezgodan spust voziće se u subotu. Na vrhu fotografije vidi se mesto na kome je prošle godine Andreas Mikkelsen izleteo i isprevrtao svoj Volkswagen Polo. Ova deonica je u lošem sećanju i Nasser Al Attiyahu koji je 2013. godine izleteo sa staze.

Mikkelsenova krivina

 

foto: WRC.com

Igor Gašparević

Igor je jedan od osnivača sajta. Od 1997. godine ne propušta ni jednu moto trku u Šampionatu Srbije. Voli da piše i trudi se da bude objektivan. Osim pisanja, zadužen je i za društvene mreže, tako da vam uglavnom on odgovara na sva pitanja.

Video