Šta nas čeka u Japanu?

MotoGP se vraća na male ekrane. Nakon evropske turneje, vozači su otputovali u Japan gde će nastaviti Azijsko-Australijsku turneju koja traje tri trke.

Predstojećeg vikenda pred nama je šesnaesta MotoGP runda. Ceo program odvija se tokom noći, a sve počinje u noći između četvrta i petka. Uz direktan prenos na televiziji SK1, prve treninge pratićemo od 02:00.

Start Moto3 trke planiran je za noć između subote i nedelje od 04:00 uz prenos na televiziji SK1. Moto2 startuje od 05:20, a MotoGP od 07:00. Nemojte zaboraviti na trku.

Staza „Twin Ring Motegi“ duga je 4.8 km, uz šest levih i osam desnih krivina. Širina je 15 metara. Pobednik prošle godine bio je Dani Pedrosa, koji je imao uspešnu Azijsku turneju u 2015. godini.

Pedrosa, Lorenzo i Capirossi imaju po tri pobede na ovoj stazi. Lorenzo ima najviše pol pozicija – četiri, Capirossi tri, a Dovizioso dva. Lorenzo još drži i skoro sve rekorde na ovoj stazi. Iannone se umešao među rekordere sa najvećom brzinom – 314.3 km/h.

U generalnom plasmanu situacija je „rastegnuta“. Marquez je trenutno na 248 poena, 52 više od Valentina Rossija i ima prvu „meč loptu“. Matematički gledano, ako Marquez pobedi, Rossi ne uzme više od 2, a Lorenzo manje od 16 poena, titula će pripasti Marquezu.

Sa druge strane, ako Valentino želi titulu, mora da zabeleži pobede na sve četiri preostale trke, a da za to vreme Marquez ne uzme više od 47 poena. Zvuči teško, ali četiri trke je mnogo.

Napetija situacija biće u Moto2 klasi, gde Zarca i Rinsa deli samo jedan poen. Sam Lowes zaostaje za Zarcom 40 poena, ali sudeći po prethodnim trkama, vodeća dvojica mogu lako da kiksnu, a Britanac da im priđe. Šta će se desiti? Saznaćemo.

Igor Gašparević

Igor je jedan od osnivača sajta. Od 1997. godine ne propušta ni jednu moto trku u Šampionatu Srbije. Voli da piše i trudi se da bude objektivan. Osim pisanja, zadužen je i za društvene mreže, tako da vam uglavnom on odgovara na sva pitanja.

Video