Moto trke MotoGP

Šta nas čeka u Brnu?

Nakon duge pauze u MotoGP šampionatu, vožena je Austrija, a odmah zatim, nedelju dana kasnije vozi se i trka za Veliku nagradu Češke na stazi Brno.

Na prethodnoj trci videli smo istorijski trenutak. Andrea Iannone u Austriji je doveo Ducati do pobede. Podsećanja radi, Ducati je do prethodnog vikenda poslednju pobedu ostvario 2010. godine u Australiji. Tada ga je vozio Casey Stoner koji je, prema tvrdanjama iz padoka, jedini umeo da upravlja tom mašinom.

Šest godina kasnije, pobeda je tu, a nama sledi još jedna staza koja na prvi pogled deluje da će ležati Ducatiju. Da li će im poći za rukom da ostvare drugu pobedu za redom?

Kao što smo to radili iz Austrije, i iz Brna ćemo se javljati uživo. Pratite nas na Viberu, snimaćemo i slikati sve što vam može biti zanimljivo. Ovog puta očekujte još detaljniji izveštaj, jer u Češku krećemo već sutra u pratnji kolega sa Sport Kluba.

Odande nas očekuje mnogo iznenađenja, a najveće je da će ove godine Media Lap u ime Spot Kluba voziti Enis Frajić. Enis je odabran od strane televizije Sport Klub da bude njihov zvanični vozač koji će se provozati ispred MotoGP vozača.

Šta još možemo da očekujemo? Došli smo do 11 trke u sezoni. Staza je duga 5,4 kilometara i sadrži pet dugih pravaca, što može značiti – još jedna pobeda za Ducati, no neka se navijači brenda iz Italije ne raduju prerano. Ova staza omiljena je mnogim vozačima.

Najviše pobeda na ovoj stazi ostvario je Valentino Rossi, ukupno pet. Pedrosa i Lorenzo ih imaju po dve. Najviše pol pozicija imaju Rossi i Biaggi, po tri.

Prošle godine trijumfovao je Lorenzo, kada se i po broju poena izjednačio sa, u tom trenutku, vodećim Rossijem. Marquez je osvojio drugo mesto, a Italijan treće.

Vlasnik rekorda za najveću ostvarenu brzinu na ovoj stazi je pobednik prošle trke, Andrea Iannone, koji je prošle godine dostigao 316,4 km/h. Prosečna brzina na ovoj stazi je 166,3 km/h.

Trka u Brnu ujedno je i trka koja je najbliža navijačima sa ovih prostora, tako da će u kampovima oko staze, ali i na tribinama biti mnogo poznatih lica. Ukoliko želite da posetite neku od MotoGP trka, Brno je pravi izbor.

Igor Gašparević

Igor je jedan od osnivača sajta. Od 1997. godine ne propušta ni jednu moto trku u Šampionatu Srbije. Voli da piše i trudi se da bude objektivan. Osim pisanja, zadužen je i za društvene mreže, tako da vam uglavnom on odgovara na sva pitanja.

Video