Moto trke World SBK

Šta nas čeka u Australiji?

Predstojećeg vikenda kreće Superbike šampionat Sveta. Tradicionalno, sezonu otvara trka u Australiji, na stazi Phillip Island. Ceo šampionat doživeo je nekoliko promena.

Organizator ovog šampionata je odlučio da, dugogodišnju tradiciju održavanja dve Superbike trke u istom danu prekine, pa ćemo tako tokom 2016. godine gledati po jednu trku u subotu i nedelju. Supersport klasa u kojoj se voze motocikli od 600 kubika i dalje se vozi nedeljom.

Sykes2

U najjačoj klasi glavni favoriti svakako su Kawasakijevi vozači, koji su u samom vrhu već nekoliko godina, ali posle dugogodišnje pauze u šampionat se vraća i četvrti japanac – Yamaha.

Guintoly

Nikako ne treba potcenjivati ni Ducati čiji su vozači, pre svega Chaz Davies, tokom prethodne godine uspevali da zaustave Jonathana Reau, prošlogodišnjeg šampiona.

Abraham

Superbike šampionat obogaćen je i nekim od MotoGP vozača koji su odlučili da pređu u ovaj šampionat. Svakako, najveće ime biće Nicky Hayden koji će u WSBK šampionatu nastupati na Hondi. Karel Abraham posle niza loših sezona u otvorenoj MotoGP klasi takođe prelazi u WSBK, kao i Alex de Angelis. Jordi Torres ima sezonu iza sebe i u 2016. godini će nastupati na BMWu.

Hayden

Uz nabrojanih šet proizvođača motora, u WSBK kategoriji i ove godine naćiće se MV Agusta sa Leonom Camierom i Aprilia sa Lorenzom Savadariem, koji neće imati fabričku podršku.

Kenan

U Supersport kategoriji ponovo očekujemo zanimljivu sezonu. Kenan Sofuoglu je i dalje na Kawasakiju i kreće u pohod na još jednu titulu, u čemu će pokušati da ga spreče Patrick Jacobsen na Hondi kao i Jules Cluzel i Lorenzo Zanetti na MV Agusti. Pored ovih, takoreći očekivanih vozača, tu je još poznatih i nepoznatih imena koja mogu prijatno da iznenade.

Cluzel

Superbike će ove, kao i ranijih sezona prenositi Eurosport. U noći između petka i subote od 4:30 gledaćemo snimak kvalifikacija, dok je od 05:00 na programu prva WSBK trka. U noći između subote i nedelje gledaćemo WSS trku od 03:30, snimak prve WSBK trke od 04:15 i od 05:00 drugu WSBK trku uživo.

Igor Gašparević

Igor je jedan od osnivača sajta. Od 1997. godine ne propušta ni jednu moto trku u Šampionatu Srbije. Voli da piše i trudi se da bude objektivan. Osim pisanja, zadužen je i za društvene mreže, tako da vam uglavnom on odgovara na sva pitanja.

Video