Šta drugi kažu o incidentu iz Sepanga

Povodom sad već čuvenog incidenta koji se dogodio u Sepangu između Rossija i Marqueza i koji je uzdrmao javnost širom planete, oglasili su se i ostali vozači.

Dani Pedrosa – Ovo je veoma loš događaj za naš sport. Mnogo ljudi je gledalo ovu trku i ovo nije smelo da se dogodi. Valentino Rossi je najpopularniji i mnogima je uzor, ali svima se dešava da pogreše. Moramo da sagledamo šta se zapravo dogodilo u tom trenutku.

Andrea Dovizioso – Marquez se trkao za podijum, ali je istovremeno i usporavao Rossija. Valentino je prešao preko granice i to je ono što ne želimo da gledamo. Marquez je postavio zamku, a Rossi se u nju upecao. Smatram da je svemu doprinela Rossijeva izjava sa konferencije u četvrtak. Sigurno je da se Marc igrao sa Rossijem, ali je ostao u okviru pravila.

Andrea Iannone – Ovo je komplikovana i veoma nezgodna situacija o kojoj svako ima svoje mišljenje, ali svakako se ova situacija nikome ne dopada. Marc je vozio malo sporije od svojih mogućnosti. Ne mogu da verujem da u trci idete sekundu sporije od tempa koji ste imali na WarmUpu nekoliko sati pre trke. Po meni, Marc je imao potencijala da ostane u borbi sa Pedrosom i Lorenzom.

Bradley Smith – Video sam incident i ne dopada mi se. To je nešto što ne sme biti dozvoljeno u MotoGP šampionatu. Nije normalno da nakon incidenta jedan od vozača ispadne. Direkcija trke je odlučila. Mi smo ovde da se trkamo i da radimo to na najbolji mogući način.

Pol Espargaro – Mogu da razumem frustraciju u ovoj situaciji, ali ne mogu da razumem da podignete nogu i izbacite drugog vozača iz borbe. Sa jedne strane, Marc nije igrao pošteno. S druge strane nisam očekivao ovakvu reakciju od zrelog i iskusnog vozača kao što je Rossi. Valentino nikada ranije nije radio ništa slično. Direkcija trke je donela odluku, ja očekujem zanimljivu trku u Valensiji.

Na društvenim mrežama oglasili su se i drugi vozači, koji su izneli svoj stav povodom ovog incidenta.

Casey Stoner je rekao – „Da je bilo koji drugi vozač uradio ono što je uradio Valentino, bez pogovora bi dobio crnu zastavu i penalizaciju“, sa njim se složio i Carl Fogarty koji je mišljenja da bi bilo koji drugi vozač bio diskvalifikovan.

Ben Spies je rekao da je Marc Marquez tražio i nema sumnje da je od Rossija i dobio ono što je tražio. Samo što Rossi možda nije dovoljno promislio. On je takođe rekao da je i Marc Marquez trebao biti kažnjen za ovaj događaj, te da je svako ko misli da Marquez nije mogao biti brži od Rossija u Australiji i Sepangu, lud.

„Siguran sam da 93 i 46 ne bi bili u mogućnosti da se ovako bore tokom cele trke. Srećan sam što se ovo desilo pri maloj brzini“ rekao je Troy Bayliss. 

Jeremy McWilliams je rekao kako je odmah nakon incidenta bio na Marquezovoj strani, da bi kasnije nakon sagledane cele situacije promenio mišljenje.

„Marc je pogazio nepisano pravilo, uvek POŠTUJ one koji se bore za titulu kada si ti već ispao iz borbe. Valentino je pobesneo i izbacio ga“ kaže Michael Lavery. 

Za kraj – 15ostruki MotoGP šampion Giacomo Agostini i njegova izjava za Italijansku Gazzetta dello Sport – „Valentino je upao u zamku Marc Marqueza koji je ovog puta bio pametniji od njega. Trebalo je očekivati ovakvu reakciju. Marc nije imao šta da izgubi. Hiljadu puta su se njih dvojica međusobno obilazili. Ne možete upasti u tu zamku, ne možete napraviti taj manevar i otići preširoko, naročito ako ste Valentino Rossi. Šta se u tim trenutcima dešava u glavi vozača? Uveren sam da je Rossi bio ljut, isrcpljen i frustiran, ali dok Marquez nije pao imali smo dobru borbu. Rekao bih da je Valentino bio iznenađen. Rossi je veliki profesionalac. I ja bih bio ljut na Marqueza da mi je ovo uradio.“

Za kraj Giacomo je rekao – „Kada pogledate u prošlost, Valentino nikada nije bio blag prema svojim konkurentima u borbama. Pritom mislim na Stonera i Sete Gibernaua.“. Na kraju, zaključio je da u ovoj situaciji povlačeći paralelu sa Rossijem u mlađim danima, ne možemo osuditi Marqueza.

Igor Gašparević

Igor je jedan od osnivača sajta. Od 1997. godine ne propušta ni jednu moto trku u Šampionatu Srbije. Voli da piše i trudi se da bude objektivan. Osim pisanja, zadužen je i za društvene mreže, tako da vam uglavnom on odgovara na sva pitanja.

Video