Moto trke World SBK

SSP Australija: Mahias pobedom kreće u odbranu titule

Francuz Lucas Mahias, tokom celog trkačkog vikenda na stazi Phillip Island, bio je apsolutno nezaustavljiv. Aktuelni šampion klase Supersport, osvojio je pol poziciju, i u skraćenoj trci od samo devet krugova je vodio od početka do kraja.

Usled problema sa pneumaticima, trka je prvobitno već bila skraćena i planirano je šesnaest krugova, uz obavezni pit stop, poput Superbike klase, tokom sedmog, osmog i devetog kruga. Međutim, tokom četvrtog kruga, na snazi je crvena zastava, i organizator prekida trku, zbog dva pada u krivini 11, nezavisna jedan od drugog, Hansa Soomera i Michaela Canduccija koji je prevežen u medicinski centar.

Restart trke značio je brisanje svih rezultata, start po poretku sa kvalifikacija i sprint trku u trajanju od devet krugova, bez obavezne zamene pneumatika. Treće mesto u prvom startnom redu bilo je upražnjeno, Australijanac, Anthony West nije bio u mogućnosti da ponovo startuje, usled odustajanja već u prvom krugu zbog mehaničkog kvara.

Mahias je, kao što rekosmo na početku, odmah izbio na čelo održavajuću prednost iznad sekunde, ostavljajući tako Krummenachera, Caricasula i debitanta u ovoj klasi, Sandro Cortesea u borbi za preostala dva mesta na pobedničkom postolju. Da podsetimo, Sandro Cortese je šampion Moto3 klase 2012. godine, i od 2013. je bio član Dynavolt Intact GP tima u Moto2 kategoriji. Borba je bila neizvesna do samo dva kruga pred kraj kada je Krummenacher osigurao sebi drugu poziciju, dok je Cortese u cilju od Caricasula bio brži za samo 0.039s, za svoje prvo pobedničko postolje u ovom šampionatu. Cortese je oborio i Sofuoglov rekord kruga u trci sa vremenom 1:33.072. Peto mesto osvoji je odlicni Britanac Luke Stapleford na Triumphu, ispred Raffaele de Rose, Jules Cluzela i Kyle Smitha.

Petostruki šampion Supersporta Kenan Sofuoglu, završio je na trinaestoj poziciji, padajuću u poretku kako je trka odmicala, usled bolova koji su posledica pada tokom treninga u subotu.

Druga runda je zakazana za 25. mart na Thailandu.

Video