Srpski vozači na velikom SWS svetskom finalu u Parizu

Ana Petrović, Nenad Đapa i Ivan Gošić će biti jedini predstavnici Srbije na velikom SWS svetskom finalu koji se 4, 5, i 6. juna ove godine održava na stazi RKC (Racing Kart de Cormeilles) pored Pariza. Reč je vrhuncu svetskog takmičenja rekreativnih karting vozača koje već sedam godina organizuje najveći svetski proizvođač karting vozila – Sodikart. Tokom 2014. godine u SWS (Sodi W Series) takmičenju je učestvovalo 26.000 trakača iz celog sveta.

Jedini predstavnik Srbije, ali i regiona u SWS-u je bio kartodrom Ada Huja i karting klub SOR (Serbia off road) iz Beograda. Zahvaljujući dobrim rezultatima u debitantskoj sezoni, poziv za učešće na velikom finalu dobila su Ana Petrović, Nenad Đapa i Ivan Gošić. Njih troje su članovi beogradskog karting kluba SOR koji se bavi organizacijom karting takmičenja i promocijom auto-moto sporta u Srbiji.

Pored troje trkača iz Srbije, na finalnom takmičenju u Parizu učestvovaće 280 trkača iz 22 različite države sa pet kontinenata.

Šta je SWS

Od 2009. godine, Sodikart, najveća svetska kompanija za sklapanje karting vozila, organizuje međunarodno takmičenje za rekreativne karting vozače. Takmičenje se zove SWS (Sodi W Series) i u njemu mogu da učestvuju svi trkači koji se trkaju na zvaničnim partnerskim stazama SWS-a. Partnerske staze su kartodromi koji ispunjavaju određene kvalitativne uslove koje propisuje organizacija, a suština takmičenja je da se rezultati trka iz celog sveta, koje se takođe odvijaju po određenim SWS pravilima, prikupljaju, sabiraju i upoređuju na SWS-om sajtu. Na kraju svake godine, organizuje se veliko svetsko finale na nekoj od svetskih partnerskih staza gde svoje umeće međusobno ukrštaju najbolji trkači.

1965492_10152959336056293_2152101438200361525_o-750x330

Iz godine u godinu, takmičenje je raslo pa je tako 2014. registrovano 26.000 trkača – 6.000 više nego 2013. „SWS je jedinstven fenomen u svetskom auto-moto sportu.“, kaže za SOR Vesti Bris Poinas iz organizacije SWS-a. „Rastemo neverovatnom brzinom i očekujemo da ćemo ove godine imati registrovanih više od 35.000 trkača iz čak 33 zemlje. Uskoro ćemo dobrodošlicu poželeti i prvoj partnerskoj stazi iz Kine, a cilj nam je i da postanemo prisutniji u SAD“, rekao je Poinas.

Od 2014. godine, svoje predstavnike u SWS-u ima i Srbija. Zahvaljujući karting klubu SOR, kartodrom Ada Huja je jedini partnerski kartodrom iz regiona. Druge najbliže partnerske staze su Bugarskoj, Grčkoj, Italiji, Austriji, Češkoj…

M. Rudić

Igor Gašparević

Igor je jedan od osnivača sajta. Od 1997. godine ne propušta ni jednu moto trku u Šampionatu Srbije. Voli da piše i trudi se da bude objektivan. Osim pisanja, zadužen je i za društvene mreže, tako da vam uglavnom on odgovara na sva pitanja.

Video