Auto trke Kružne trke

Srpski automobilista Miloš Pavlović nastupa na trci Rolex 24 časa Daytone!

January 5-8, 2017: ROAR Before 24 Test. GRT Grasser Racing Team, Lamborghini Huracan GT3, Mirko Bortolotti, Christian Engelhart, Rolf Ineichen, Ezequiel Perez Companc. GRT Grasser Racing Team, Lamborghini Huracan GT3, Christian Engelhart, Rolf Ineichen, Christopher Lenz

Srpski automobilista Miloš Pavlović, oficijelni vozač Lamborginija, sledećeg vikenda zvanično započinje sezonu 2017. godine nastupom na čuvenoj trci izdržljivosti Rolex 24 Daytona, koja startuje u subotu, 28. januara.

Miloš se već nekoliko nedelja ozbiljno priprema za nastup na trci. Biće prvi vozač sa ovih prostora i sa srpskom licencom koji će se pojaviti na tako velikom automobilističkom događaju u SAD. Beograđanin praktično nije imao pauzu između dve sezone, s obzirom da je obaveze u ostalim Lamborginijevim programima imao do poslednje nedelje decembra. Naš as će na trci u Dajtoni prvi put nastupati kao deo Grasser trkačkog tima, a Pavlović i ostatak ekipe već su bili u Dajtoni pre desetak dana, gde su vozili prve treninge, upoznali se sa stazom, legendarnim kompleksom i čitavom atmosferom koja ih očekuje već za nekoliko dana. Procene su da će na samoj stazi trku pratiti oko 250.000 gledalaca.

Miloš Pavlović, izjava:
„Jako sam srećan što mi je ukazano poverenje da predstavljam Lamborghini kao i svoju zemlju Srbiju na jednoj od najvažnijih i najčuvenijih trka na svetu, 24 časa Dajtone. Za mene je nastup na ovom takmičenju prava čast! Ovo je ujedno i istorijski trenutak za naš autosport.“

Uz trku 24 časa Le Mana, trka u Dajtoni je jedna od najpoznatijih i najprestižnijih trka izdržljivosti na svetu, a uz 500 milja Indijanapolisa i 500 milja Dajtone (na ovalnoj stazi), spada među najčuvenije u Sjedinjenim Američkim Državama. Vozi se od 1962. godine, a ovo je njeno 55. izdanje. Eksperti kažu da sa ovogodišnjom trkom počinje nova era sa novim automobilima u klasi prototipova, kao i brojnim novim takmičarima u GT klasama. Pavlović, Grasser trkački tim i osam automobila „lamborghini huracan“ nalaze se u najbrojnijoj GTD (GT Daytona) klasi, u kojoj će nastupiti čak 27 posada. Za trku je u četiri kategorije, inače, prijavljeno ukupno 55 automobila…

Miloš u Dajtonu putuje u utorak, a čitav program na stazi počinje već u sredu. Prvi treninzi i kvalifikacije voze se u četvrtak, a sama trka startuje u subotu, 28. januara, u 14 h po lokalnom vremenu.

Trka izdržljivosti u Dajtoni prvi put se vozila 1962. godine, kao 3-časovna trka. Tokom godina menjala je formate, a kao 24-časovna trka vozi se od 1966. godine, sa pauzom 1972. godine, kad se vozila 6-časovna trka.

Vozi se na stazi kombinovanoj od ovala i unutrašnjih sektora, ukupne dužine kruga od 5.730 metara. Najviše pobeda u istoriji zabeležili su Hurley Haywood i Scott Pruett (po 5), dok je najuspešnija ekipa čuveni Chip Ganassi Racing team, sa 6 pobeda.

Trku u Dajtoni svake godine prati preko 300 miliona ljudi u TV prenosima koji se emituju u 140 zemalja sveta.

Igor Gašparević

Igor je jedan od osnivača sajta. Od 1997. godine ne propušta ni jednu moto trku u Šampionatu Srbije. Voli da piše i trudi se da bude objektivan. Osim pisanja, zadužen je i za društvene mreže, tako da vam uglavnom on odgovara na sva pitanja.

Video