Događaji koji su obeležili 2015. godinu Moto trke Supermoto

Srbija u je u finalu Kupa Nacija

Reprezentacija Srbije u Supermoto disciplini plasirala se u finale Kupa Nacija na stazi „Pista Azzura“ u Jesolu, Italija.

Od 10:40 krenuli su prvi treninzi, po sistemu – jedan vozač iz jednog tima. Prvi je ispred Srbije izašao Vukašin Bajić koji je na kvalifikacionom treningu vozio petnaesto vreme. U kvalifikacionoj trci u kojoj je startovao sa 15. mesta, Vukašin je zadržao poziciju i iza sebe ostavio vozače iz Estonije, Litvanije i Velike Britanije. Na kraju dana Vukašin je odabran da uz vozače iz Francuske i Italije snimi zvanični pregled kruga.

„Dan je počeo sa poteškoćama za naše vozače. Nakon slobodnih treninga, u kvalifikacijama su se vozači ubrzali, da bi se maksimum video tokom kvalifikacionih trka. Bilo je teško, ali smo uspeli da se, iako smo po prvi put na trci Kupa Nacija, kvalifikujemo za finalnu trku, izbacivši Litvaniju i juniorski tim Velike Britanije. Prva trka, koju sam vozio ja, bila je dobra vest za nas jer sam u njoj zauzeo 15. poziciju koja je značila kvalifikaciju u finale. Bilo je dovoljno da se samo još jedan od naših vozača plasira u prvih 16 kako bismo sigurno izborili finale.“ – rekao je Vukašin.

SMoN (4 of 5)

Drugi je na stazu izašao Nikola Gajić , koji se kvalifikovao na 18. startno mesto u kvalifikacionoj trci. Nikola nam je pružio odličnu trku, nadmašivši vozače iz oba tima Velike Britanije, Poljske i Danske. Nikola je u poslednjem krugu bio nadomak 13. pozicije ali je na prljavom delu odabrao pogrešnu putanju, tako da je Baltais prošao kroz cilj par metara ispred njega. Na taj način Srbija je ušla u finale s trkom viška.
„Obzirom da je ovo moja prva supermoto trka, prezadovoljan sam ostvarenim rezultatom. Iako imam iskustva u motokrosu i kružnim trkama, ovo je za mene bilo potpuno novo iskustvo. Postavio sam najbrže vreme od svih vozača iz našeg tima i prezadovoljan sam. Sutra nas čekaju teške trke, ali ćemo svakako dati sve od sebe. „ – Kaže Gajić, koji je ostvarenim rezultatom iznenadio sve.

SMoN (1 of 5)

Kako smo nakon dve trke bili sigurni da ulazimo u finale, Stefan Mićić odvezao je trku „opušteno“ kako bi sačuvao snagu za sutra. On je trku završio na 18. poziciji, ali kako se jedan rezultat odbija prilikom računanja, Stefan nije ni jurio za boljim rezultatom.

Stefan povodom današnje trke kaže – „Bila je dobra trka, drago mi je da sam se našao u reprezentaciji o kojoj maštam od malena. Treći sam vozač tima, tako da je pala odluka da iskalkulišemo i da sačuvam snagu za sutrašnje trke, koje će biti veoma naporne. U borbi za bolje pozicije omela me je i prehlada, ali se nadam da me sutra neće ometi.“

SMoN (2 of 5)

Tim menadžer Goran Lovrić rekao nam je – „Obzirom da smo prvi put u istoriji Srbije uspeli da dobijemo pravo učešća na Kupu Nacija i da smo imali samo tri nedelje za pripreme, sa ostvarenim današnjim rezultatom sam prezadovoljan. Bez pomoći sponzora AMSS, Sportskog saveza Srbije, kompanija „Mass Company – Motul“ i Vitalon Biopharm ne bi bilo ni našeg nastupa, te im se u ime celog tima zahvaljujem. S obzirom da smo po prvi put učesnici na trci ovog ranga i da smo u hendikepu što imamo samo dva motocikla, te smo treći morali iznajmiti bez prethodnih treninga na istom i da prvih sedam nacija ima fabričke podrške, ostvarili smo zavidni rezultat plasmanom u finale.“

Naša reprezentacija plasirala se u finale uz reprezentacije Francuske, Italije, Češke Republike, Austrije, Finske, Nemačke, juniorske ekipe Italije i Austrije, Slovenije, Švedske, Nemačke, Estonije, Velike Britanije, Danske i Poljske s kojom smo imali isti broj poena.

Pratite portal TRKE.rs jer se i sutra javljamo sa lica mesta, s kompletnim rezultatima nakon finalne trke.

Igor Gašparević

Igor je jedan od osnivača sajta. Od 1997. godine ne propušta ni jednu moto trku u Šampionatu Srbije. Voli da piše i trudi se da bude objektivan. Osim pisanja, zadužen je i za društvene mreže, tako da vam uglavnom on odgovara na sva pitanja.

Video