Auto trke Brdske trke

Smanjene kazne za nesreću na Tari

Dvojica organizatora tragične auto trke „Tara 2012“, koja je odnela tri života, neće u zatvoru provesti tri godine na koliko ih je osudio Osnovni sud u Užicu već – samo godinu dana.

Apelacioni sud u Kragujevcu preinačio je prvostepenu presudu i direktora trke Ismeta Gača (60) iz Sarajeva i njegovog pomoćnika Živadina Todorovića iz Zemuna (70) osudio na jednogodišnju zatvorsku kaznu.

Kobnog 19. avgusta 2012. automobilista Branislav Simić iz Bijeljine, tokom trke na Tari, u jednoj krivini svojim „micubišijem“ isklizao je sa staze i uleteo u publiku. Jovana Trišić (27) iz Bajine Bašte, njen brat Nikola (30) i Dragiša Jakovljević (47) iz Petrovca na Mlavi nisu preživeli nesreću.

Gača, Todovorića i Mileta Rebrinovića (62) iz Bijeljine, predsednika sportske komisije, optužnica je teretila da nisu ispoštovali elaborat trke i dozvolu koju je izdao MUP, odnosno da su pustili publiku da uđe u prostor kraj staze koji se tretira kao zona izletanja i u kome je pristup gledaocima zabranjen.

Zbog teškog dela protiv opšte sigurnosti Gačo i Todorović su 20. novembra pred Osnovnim sudom u Užicu osuđeni na po tri godine zatvora dok je Rebrinović oslobođen.

Apelacija u Kragujevcu nije osporila odgovornost Gača i Todorovića, ali im je trostruko smanjila kazne, istovremeno i potvrdila oslobađajuću presudu Rebrinoviću. Preinačenje je obrazloženo da prvostepenom presudom nije dat značaj olakšavajućim okolnostima kao što su starosna dob okrivljenih, činjenica da su do sada neosuđivani i da su se koretkno držali tokom sudskog postupka.

 

izvor: blic.rs

foto: V. Lojanica

Video