Auto trke WRC

SLUŽBENO: Volkswagen se povlači iz WRC-a!

Volkswagen se povlači iz Svjetskog prvenstva u reliju na kraju tekuće sezone i okreće svoj reli fokus na razvoj Pola R5 koji je namijenjen za kupce.

Njemački proizvođač potvrdio je povlačenje u srijedu ujutro nakon sastanka odbora 24 sata ranije.

Umjesto da se natječu u WRC-u sljedeće sezone sa posve novim Polom R, Volkswagen će početi razvoj novog automobila na temelju nove generacije Pola. To će biti podobno za kategoriju WRC2, te će biti dostupan za kupiti od 2018. godine.

Frank Welsch, član uprave Volkswagena odgovoran za tehnološki razvoj, rekao je kako je tvrtka suočena sa ogromnim izazovima.

„Sa nadolazećom proširenosti u elektrifikaciji našeg asortimana vozila moramo usmjeriti sve naše napore na važne buduće tehnologije. Daleko smo iznad naših sportskih ciljeva u WRC-u, sada prestrojavamo Volkswagen Motorsport i selimo svoj fokus sasvim prema tehnologiji automobila za budućnost“, rekao je.

Od ulaska u WRC 2013. godine VW je osvojio titule među vozačima i proizvođačima sve četiri sezone. Sebastian Ogier osvojio je svoj četvrti uzastopni naslov prošlog mjeseca u Španjolskoj, a on i timske kolege Jari-Matti Latvala i Andreas Mikkelsen ostvarili su 42 pobjede na 51 reliju.

„Želim se posebno zahvaliti našim vozačima i suvozačima za njihove izvrsne rezultate“, rekao je Welsch, koji je dodao da postoji garancija zaposlenja za 200 uposlenih u Volkswagen Motorsportu.

Šef tima Sven Smeets, koji je zamjenio Jost Capita na čelu u rujnu, nadgledati će konačni izgled tima na reliju u Australiji (17. – 20. 11).

„Naravno, mnogo žalimo zbog odlaska iz WRC-a pogotovo zbog najuspješnijeg poglavlja u povijesti Volkswagen Motorsporta. Tim je učinio velike stvari“, rekao je Smeets.

„U isto vrijeme, naša vizija je čvrsto naprijed, jer smo svjesni velikih izazova koji su pred cijelom tvrtkom. Želimo da naše prestrojavanje pridonese uspjehu brenda Volkswagen.

Od sada, fokus je na predstojećim tehnologijama u motosportu i na našim kupcima sportskih automobila, gdje ćemo se pozicionirati šire i privlačnije“, završio je Smeets.

Video