Setimo se Ayrtona Senne – 22 godine kasnije

Bila je nedelja, 1. maj 1994. godine, uskršnje popodne, kada je čuveni Ayrton Senna udario u betonski zid u krivini Tamburelo na stazi u Imoli, i zauvek otišao u legendu. Od tada je prošlo 22 godine.

Sve je počelo u Sao Paolu

Senna je rođen u Sao Paolu u Brazilu, kao Ayrton Senna da Silva bio je deo imućne porodice. Kada je poželeo prvi karting automobil dobio ga je na poklon od oca sa samo četiri godine, a takmičenja u kartingu otpočeo je sa 13 godina. U svet Formule 1 ušao je 198. godine. Sigurno je bogatstvo porodice obezbedilo njegov ulazak u skupi svet automobilizma, ali neka vas ne zavara ta činjenica! Stoji to da je Senni otac omogućio ulazak u ovaj sport, ali mu otac definitivno nije obezedio ostanak. Jednostavno – bio je najbolji.

Kišni čovek

Debitovao je 1984. godine u ne preterano konkurentnom bolidu za Toleman. U četvrtoj trci u sezoni u Monaku, Senna se našao među ozbiljnim imenima automobilizma.

Padala je neverovatna kiša. Kažu da je bujica vode lila niz ulice Monaka. Trka je startovala sa 45 minuta zakašnjenja, a Senna je startovao sa 13. pozicije. Tokom trke koja je delovala neverovatno, zbog praktično nemogućih vremenskih uslova, Senna je dodao takav gas da se za njim raspršio oblak kiše. Nakon kompletno odvezenog 31 kruga, istaknuta je crvena zastava i trka je prekinuta. Ayrton se u tom 31. krugu nalazio na poziciji broj dva sa 7,5 sekundi zaostatka za Prostom u nadmoćnom McLarenu.

Neko od oduševljenih novinara je uzviknuo ”Rain man”, a raspamećena masa je gromoglasno prihvatila ime koji mu je spontano nadenuto, te je Sennin nadimak ostao do kraja “Kišni čovek”. Kažu da je to jedna od najboljih trka svih vremena, koju su ljubitelji Formule 1 ikada videli. Iako je imao trogodišnji ugovor sa Tolemanom, otpočeo je pregovore sa Lotusom, u koji je prešao naredne sezone.

Ayrton_Senna_victory (1)

Ulazak u McLaren i rivalstvo sa Alain Prostom

Senna je odlučio da 1988. godine pređe u McLaren, u kome mu je timski kolega bio prekaljeni Alain Prost. U toj sezoni, zajedno su osvojili 15 od 16 trka, a Brazilac je sa osam pobeda uzeo svoju prvu titulu zahvaljujući tadašnjem sistemu takmičenja. Tih godina računalo se samo 11 najboljih rezultata. Ipak, rivalstvo među dvojicom maestralnih vozača bilo je od starta vidljivo.

Prost, koga su zvali „Profesor”, zbog njegove izuzetne pronicljivosti i snažne koncentracije da u mnogim trkama vozi u firungu, nije podnosio srčanog i hrabrog Sennu koji je večito vozio “na žilet“. Kažu da je Senna vozio brže od brzine za koju su bolidi projektovani. Imao je običaj da kaže: „Biti drugi, znači biti prvi među onima koji su izgubili. Nisam dizajniran da budem drugi ili treći ja sam rođen da pobeđujem.“

Iz tog razloga, sponzori su odmah prepoznali da pred sobom imaju nepobedivog. Onog koji obara sopstvene rekorde, onog koji nema limite. TAG Heuer je Sennu angažovao za svog ambasadora, koji je ujedno bio i oličenje njihovog slogana #DontCrackUnderPressure.

Kakav je bio Senna

Bio je veoma religiozan. Govorio je često: „Ukoliko imate Boga na svojoj strani, sve je mnogo jasnije.“ Uvek je bio neverovatno smiren i prizeman, gotovo ponizan u razgovoru sa običnim ljudima, što nije bilo svojstveno nijednom vozaču Formule 1, koji su obično nadmeni i arogantni. Tokom života potrošio je 400 miliona dolara na školovanje brazilske dece, a da nikada o tome nije govorio u javnosti. Voleo je da igra šah, da vozi džet ski, skija na vodi i peca. Kao neverovatan emotivac pred trke je često povraćao od uzbuđenja. Pre bi se sudario, nego dozvolio da bude prestignut. Senna je predvideo i plašio se da će u krivini Tamburelo neko poginuti. Svom kolegi, Gerhardu Bergeru govorio je da se sa te krivine mora pomeriti zaštitna ograda, jer se plaši da će neko tu umreti, ali kako je odmah iza ograde proticala reka, to je bilo nemoguće uraditi. Nije znao, da će upravo on biti taj koji će tu izgubiti život.

senna_gp_italie

Williams i fatalna Imola

Nakon što je Prost napustio Williams i Formulu 1 1994. godine, Senna se priključio timu. Iako je potpisao za novi tim, Senna nije bio zadovoljan novim bolidom. Žalio se da bolid nekontrolisano beži u jednu stranu. U subotu 30. aprila na treningu u Imoli je iznenada poginuo Austrijanac Racenberger. Senna je sve to posmatrao iz boksa na monitoru. Svi su bili očajni i šokirani. Sutradan 1. maja, oni koji su ga poznavali kažu da se nijednom pre trke nije nasmejao. Bio je neraspoložen, vidno uznemiren, a prema tvrdnjama brazilskog novinara i njegovog prijatelja Jaime Brito, Ayrton je napravio krug oko svog bolida i sumnjičavo pregledao gume. Samo pola sata pre trke, dao je intervju za jednu francusku TV stanicu rešivši da zakopa ratne sekire sa Alain Prostom. Trka je otpočela u 2 sata popodne, a u drugom krugu pri brzini od 280km/h Senna je udario o betonski zid u krivini Tamburelo.

Iako mu je odmah pružena medicinska pomoć, ništa više nije moglo da se učini za njega. Uzrok nesreće do dana današnjeg nije otkriven, a Wiliamsov tim završio je na sudu zbog navodnog nemara u pripremi bolida. Bolničari su, dok su ga iznosili iz bolida, pored Senne ugledali zastavu Austrije koju je brazilac očigledno želeo da razvije kada prođe kroz cilj u znak sećanja na nastradalog Racenbergera. Njegova smrt izazvala je veliku žalost u čitavom svetu, pogotovo u Brazilu gde je proglašena trodnevna žalost, a ispraćen je uz najviše državne počasti. Na ulicama je bilo skoro 3 miliona ljudi, a sahrana Ayrtona Senne bila je događaj kojem je ikada u istoriji sporta prisustvovao tako veliki broj ljudi. Voleli su ga više nego Pelea. S razlogom. Ovaj skromni momak osvojio je tri puta titulu svetskog šampiona u Formuli 1, učestvovao je u 161 Grand Prix trci, ukupno 2982 kruga imao je vođstvo u odnosu na druge, osvojio je 41 pobedu i 65 puta je imao pol poziciju.

Nakon Sennine smrti, njegova sestra Vivijen, osnovala je Institut Ayrton Senna, koji je do danas pomogao u školovanju više miliona brazilske dece. Predsednik upravnog odbora je niko drugi do – Alain Prost. Mnoge ulice, avenije i institucije danas u Brazilu nose ime Ayrton Senna. U spomen na ovog velikog sportistu, a pre svega čoveka sa izuzetnom ličnošću, TAG  Heuer brend koji ga je pratio od prvih uspeha, nedavno je izbacio specijalnu ediciju satova Senna, kako bi pružio podršku dobrotvornom radu koji je Sena otpočeo, a njegova porodica nastavila.

 

Igor Gašparević

Igor je jedan od osnivača sajta. Od 1997. godine ne propušta ni jednu moto trku u Šampionatu Srbije. Voli da piše i trudi se da bude objektivan. Osim pisanja, zadužen je i za društvene mreže, tako da vam uglavnom on odgovara na sva pitanja.

Video