Serhio Perez: Želim da ostanem u Force India!

Pošto je ispao iz McLaren-a posle samo jedne sezone na kraju 2013. godine, Serhio Peres je morao da radi naporno ove godine da oživi svoju reputaciju u Force India. Nakon podijuma i još 10 bodovanih rezultata, Perez  se sada oseća potpuno kao kod kuće sa svojim novim timom i nada da će nastaviti partnerstvo naredne godine.
Pitanje: Kakvo je stanje stvari u tvojim pregovorima sa Force India za 2015. godinu? Da li ćemo uskoro čuti vesti, s obzirom da je vaš kolega Niko Hulkenberg već to potvrdio? 
Serhio Peres: Morate da razgovarate sa (šefom tima) Vijai (Mallia) – on je čovek koji to zna. Ali da, mi smo, naravno, u pregovorima i nadam se da ćemo uskoro imati nešto da objavimo.

Pitanje: Da li je vaš cilj da ostane sa ekipom i u 2015.? 
Serhio Peres: Da, definitivno. Uvek je potrebno malo vremena dok se u potpunosti integrišete u novom timu – znam sve ljude i njihove pozicije i veštine – ali taj period je sada gotov i osećam se veoma prijatno u  Force India. Naravno podijum u Bahreinu otvorio mi je mnoga vrata, ali ako pogledate mojih pet poslednjih trka bio sam na mestima koja osvajaju poene u svakoj od njih – tako da , da, ja bih da ostanem sa Force India u 2015 .

Pitanje: Sezona je na izmaku: Kakvo je vaše mišljenje o promenama u 2014. ? Za kakve vozače su promene bile blagoslov – i šta povređuje ostale? 
Serhio Peres: Pa, bila je to adaptacija na nov stil vožnje. Na početku je bilo malo čudno da je  pit u stvari sa vama u kabini – da su mnoge stvari o kojima je vozač odlučivao sada određene elektronskim putem. Da, drugačije je, istina, i nosi sa sobom različite izazove, tako da ni na koji način voziti bolid nije postao lakši.

 

dms1401no348
Pitanje: Šta je imalo najznačajniji uticaj na stil vožnje? I da li će to biti izbalansirano u 2015.?
Serhio Peres: Nizak nivo potisne sile. Ovi automobili su potpuno drugačiji za rukovanje od onih od prošle godine – i onda imate jak uticaj pit-a  kao što sam rekao. Moramo da se pomirimo sa činjenicom da vremena „čoveka i njegove mašine“ više ne postoje – sada je to čovek, njegova mašina i njegova inžinjerska posada. (smeh)

Pitanje: Kada pogledate unazad na ovogodišnje trke, šta je bio vaš vrhunac – ne samo poeni, već veštine? 
Serhio Peres: Naravno, podijum u Bahreinu se izdvaja – to je bila moja treća trka sa Force India i to me zaista povezalo za mojim tada- novim timom. Takođe sam uživao u Velikoj nagradi Austrije koju sam završio kao šesti. Vozači su rezultat vožnje, tako da su rezultati ono što ulepša vaš dan! (smeh)

Pitanje: U poslednje vreme Niko ima težak period, dok ste vi osvajali poene u poslednjij pet trka – zašto je to tako? 
Serhio Peres: Ja ne mogu da govorim o Niku – morate njega ga pitate. Ja mogu samo da kažem da sam zadovoljan sa poslednjih pet trka, a želim da dodam i ovu sutra (danas) na tu listu.

Pitanje: Prve dve pozicije u šampionatu konstruktora su zauzete, ali ćemo videti veoma zanimljivu bitku oko P3: između Villiams-a i Ferrari-a i između Meklarena i Force Indije za P5. Koja je tvoja pretpostavka o konačnom cilju? 
Serhio Peres: Da, naše četiri ekipe i dalje se bore za pozicije. Daćemo fanovima dobru predstavu, kunem se. Ja mogu da govorim samo o Force India u pogledu mogućnosti i mislim da mi još uvek imamo sve šanse da pobedimo McLaren zbog dvostrukih poena u Abu Dabiju.

 

dne1401no17

Pitanje: Sledeće godine F1 će se vratiti u Meksiko, ali u ovoj sezoni trka u  Ostinu je najbliža trka tvojoj kući. Da li su mnogi meksički navijači ovde došli da navijaju?
Serhio Peres: Da. U livadama se čuje španski svuda, a meksičke zastave se vide na tribinama – To je sjajno! Obećavam svim meksičkim navijačima koji su došli ovde da ću učiniti sve što mogu da ih ne razočaram!

Pitanje: Šta je do sada bio vaš glavni fokus ovog vikenda? Oba automobile su upala u Q2, ali Force Indija je poznat po tome da su tim koji je najviše orijentisan na trku?
Serhio Peres: Naravno da smo bili razočarani što nismo upali u Q3. Koristio sam dva seta guma u Q1 samo da se probijem u Q2, a onda mi je ostao samo jedan set guma, što je značilo samo jednu priliku da se pojavim u Q3 i nažalost nisam uspeo. Nisam u potpunosti zadovoljan sa balansiranošću bolida, ali vetar je igrao glavnu ulogu u tome. Vetar će igrati glavnu ulogu i u trci, zajedno sa temperaturom. Ali naš tempo od petka je obećavajući, tako da i dalje predviđam da ćemo ostvariti dobar rezultat.

 

Milica Cvetić

Milica se odnedavno priključila sajtu, ide u srednju školu i pored brojnih obaveza ima vremena da isprati domaći šampionat, Formulu 1 i Moto GP.

Video