Šef Ducatija iznenađen rezultatima u 2014

Šef Ducatija, Gigi Dall’Igna priznao je da je iznenađen velikom brzinom napredka fabričkog Desmosedicia ostvarenim pod njegovim rukovodstvom tokom 2014.

Italijanski vozač Andrea Dovizioso završio je sezonu kao prvi vozač iza elitne četvorke Marca Marqueza, Valentina Rossia, Jorge Lorenza i Dania Pedrose.

Prošle sezone, bivši 125GP svetski šampion osvojio je dva podijuma u Austinu i Assenu, i u devet trka uspeo je da završi među prvih šest vozača.

Dall’Igna, se pridružio Ducatiju pre godinu dana nakon odlaska iz italijanskog rivala Aprilije,i uspeo je da poboljša borbu Desmosedicia tokom svoje prve sezone na čelu.

Uz pomoć specijalnih koncesija datih fabrici bez pobede predhodne sezone, Ducati je mogao da koristi beneficije otvorene klase kao što su meke Bridgestone gume, dodatne četri litre goriva i 12 agregata.

Mada ključno, Ducati nije imao ‘zamrzavanje’ razvoja motora kao Yamaha i Honda, dajući Dall’Igni više slobode da poboljša Desmosedici.

Najveća nadogradnja bio je GP14.2, koji je stigao na Motorland Aragon krajem septembra uoči velikog objavljivanja novog GP15 u Maleziji sledećeg februara.

Dall’Igna: „Iskreno govoreći nisam očekivao pol poziciju tokom 2014. Zaista sam srećan i ponosan na rezulate koje smo postigli. Cilj, koji je bio ambiciozan je da se ostanemo na 10 sekundi iza pobednika i to smo postigli u Silverstonu i Misanu, mislim da smo mogli i u Motegiu da Dovi nije usporio u poslednjem delu trke. Tako da smo ostvarili ovaj cilj i sada moramo da pokušamo da ostanemo među prvim vozačima. Znam da i dalje postoji jaz, ali naporno radimo da ga što više smanjimo“.

Nemanja Božić

Nemanja je skoro počeo da se bavi trkama i za kratko vreme specijalizovao se za MotoGP. Vikendima se ne odvaja od televizora i prati svaki korak koji načine GP vozači, kako bi na sajt preneo sve novine. Ume da iznenadi sa najneverovatnijim informacijama. Voli da gleda trke uživo, mada nije čest posetilac.

Video