Sedma etapa – Povratak otpisanih

Tokom jučerašnjeg dana vožena je sedma etapa za automobiliste i vozače kamiona, dok su motociklisti i takmičari koji voze kvadove danas imali slobodan dan. Srećom po njih, jer je specijal bio veoma blatnjav.

Iako je zbog problema koji su ga zadesili tokom prethodnih etapa ispao iz borbe za visoku poziciju u generalnom plasmanu, Terranova ne odustaje od osvajanja etapa, pa mu je tako pripala današnja etapa. Vodeći u generalnom plasmanu, Nasser Al-Attiyah je tokom današnjeg dana bio veoma brz, ali je tokom završnice etape izgubio vreme te mu je na kraju dana pripala sedma pozicija sa nepunih 10 minuta zaostatka.

E7 Mini

Toyotini vozači opet su bili „najbolji među ostalima“. Argentinac u Hiluxu, Yazeed Al-Rajhi, završio je etapu sa dva minuta i 20 sekundi zaostatka za vodećim, dok je njego klupski kolega, petoplasirani u generalnom plasmanu, Holanđanin Bernhard ten Brinke prošao kroz cilj samo osam sekundi kasnije.

Poljaku u Miniju, Krzysztof Holowczycu trebalo je svega 30 sekundi da prođe kroz cilj posle ten Brinkea, s kojim je tokom cele današnje etape vodio dobru borbu. Nani Roma završio je etapu na petoj poziciji, a između njega i Al-Attiyaha se našao drugoplasni u generalnom plasmanu, Giniel de Villiers u Toyoti Hilux.

Stanje u generalnom plasmanu gotovo da je nepromenjeno. Katarćanin Al-Attiyah ima nešto više od osam minuta prednosti nad de Villiersom, dok je na trećoj poziciji vozač iz Saudijske Arabije, Yazeed Al-Rajhi.

Kada su u pitanju Kamaz kamioni, današnja etapa im očigledno nije prijala. Na današnjoj etapi prvi Kamaz vidljiv je tek na trećoj poziciji, i to Kaginovov, dok su svi ostali vozači ruskog proizvođača kamiona slabije plasirani.

E7 Iveco

Današnja etapa pripala je MANovoj posadi koju predvodi Čeh Ales Loprais. Loprais je tokom cele etape vodio borbu sa Gerard de Rooyem u Ivecu, koji je u jednom trenutku čak i vodio na etapi. Eduard Nikolaev u Kamazu izgubio je tokom etape sat vremena između čekpointa 4 i 5, što će ga verovatno koštati i dobrog plasmana na ovogodišnjem Dakar reliju.

Ayrat Mardeev, vodeći u generalnom plasmanu etapu je završio na petoj poziciji, iza klupskog kolege Sotnikova. U generalnom plasmanu drugoplasirani je Karginov koji ima penalizaciju od sat vremena, trećeplasirani je Sotnikov, a četvrti Nikolaev. Prvi „ne Kamazov“ vozač u generalnom plasmanu je Ales Lopraisu koji se nalazi na petoj poziciji.

E7 Kamaz

Igor Gašparević

Igor je jedan od osnivača sajta. Od 1997. godine ne propušta ni jednu moto trku u Šampionatu Srbije. Voli da piše i trudi se da bude objektivan. Osim pisanja, zadužen je i za društvene mreže, tako da vam uglavnom on odgovara na sva pitanja.

Video