SBK Tajland: Davies prekinuo zelenu dominaciju

Nova pravila u Superbike šampionatu ne prestaju da nam donose nova iznenađenja. Posle dva trkačka vikenda, imamo tri pobednika u četiri trke, i sedam vozača koji su se popeli na pobedničko postolje iz četiri različita tima.

Chaz Davies je bio ubedljiv na drugoj trci, drugog po redu, trkačkog vikenda na stazi Chang International Circuit u Buriramu, ispred Yamahinog dvojca Michael van der Marka i Alex Lowesa.

Tajland je domaćin Superbike šampionata od 2015. godine, i do sada na svih sedam trka, vozači Kawasakija su bili pobednici. Chaz Davies doneo je prvu pobedu za Ducati na ovoj stazi, krenuo je trku iz trećeg startnog reda, i već posle pet krugova našao se iza dva vodeća Yamahina vozača, prvi je na redu bio Lowes, a dva kruga kasnije i van der Mark. Posle izbijanja na prvo mesto, Davies je bio u mogućnosti da odmah napravi razliku, i trku rutinski privede kraju u svoju korist. Iza njega smestio se Yamahin dvojac van der Mark i Lowes, a na četvrtom mestu usled brojnih problema bio je Jonathan Rea.

Trostruki uzastopni Superbike šampion imao je problema sa svojim ZX-10RR motociklom, usled jakih kočenja koja su karakteristična za ovu stazu, tri kruga pred kraj uspeo je da izbori četvrtu poziciju ispred Xavi Foresa. Leon Camier koji je, zbog pravila o obnutom redosledu starta na drugoj trci, imao pol poziciju, završio je trku usamljen na šestom mestu. Čak sedam sekundi iza njega našao se, na sedmoj poziciji, Marco Melandri, koji je i više nego očigledno imao problema sa podrhtavanjem svog Ducatija. Osvajaču duple pobede u Australiji, ovo je vikend za zaborav, osmo i sedmo mesto sigurno ne mogu biti nešto sa čime bi se Italijan mogao zadovoljiti. Njegov Aruba tim mora da poradi na problemu oko podrhtavanja i prilično nasilnog uvijanja i izvijanja motocikla na pravcima, koje očigledno ruši samopouzdanje vozaču, i primorava ga da smanjuje performanse svog motocikla tokom trke.

Toprak Razgatlioglu na osmom mestu ostvario je najbolji plasman u karijeri, ispred Lorenzo Savadorija na Apriliji i desetoplasiranog PJ Jacobsena na Hondi. Ostaje zabrinutost za Eugene Lavertyja koji je imao pad u četvrtom krugu u krivini broj šest, i na njega je naleteo Jordi Torres, koji nije uspeo da ga izbegne i pregazio ga je. Torres je prošao bez posledica posle medicinskog pregleda, međutim Laverty je prevezen u bolnicu, zbog sumnje na teže povrede kuka i leđa.

Generalni plasman je nakon dve runde promenjen. Uz loše rezultate Melandrija tokom ovog vikenda, Jonathan Rea je sa pobedom i četvrtim mestom, preuzeo vodeću poziciju u generalnom plasmanu, a njima su se primakli Davies i Fores.

Generalni plasman:
Rea            69
Melandri   67
Fores         60
Davies       57

Video