Moto trke World SBK

SBK Australija: po drugi put Marco Melandri

Marco Melandri ostvario je i drugu pobedu u prvoj rundi Superbike šampionata. Prolazak kroz cilj, rame uz rame sa Jonathan Reom, uz prednost od samo 0.021s, doneo mu je novu duplu pobedu još od Jereza 2014.

Veliki broj vozača imao je problema sa pneumaticima tokom prve trke u subotu, pa su se organizatori odlučili na obavezan pit stop tokom ove trke. Tokom desetog, jedanaestog i dvanaestog kruga, ulazak u boks i zamena pneumatika, bila je obavezna. Minimalno vreme zadržavanja u boksu iznosilo je 63 sekunde. Na taj način je smanjena mogućnost nemilih događaja poput sudara vozača i gužve, jer je svaki vozač imao dovoljno vremena da se osveži, dobije nove pneumatike od strane svojih tehničara i mirno sačeka na izlaznoj liniji da redar da znak za prolaz. Ujedno su i timovi bili izjednačeni, nijedna određena konstrukcija motocikla nije imala prednost, poput npr razlike u zadnjim viljuškama Ducatija i Kawasakija, kom timu će biti lakše i brže da izvrši promenu.

Prvi deo trke, pre ulaska u boks, poveo je Eugene Laverty, koji je pao u trećem krugu, ali je kasnije uspeo da nastavi trku. Na čelu su se zatim, sve do desetog kruga, smenjivali Davies, Rea i Fores, koje su pratili Marco Melandri i Michael van der Mark na četvrtom i petom mestu.

Došlo je vreme za ulazak u boks, prvi potez su povukli Fores, Rea i Van der Mark, na stazi ostaje Davies sa velikom prednošću u odnosu na Melandrija, Sykesa, Camiera i Lowesa. Tokom sledećeg kruga ulaze i oni na promenu pneumatika, i razlika se tu poništava. Posle obavezna tri kruga perioda zamene, vozači ponovo formiraju ‘moto3 vozić’ Davies, Melandri, Fores, Lowes, Sykes, Rea, Van der Mark, Camier, i trka kao da ponovo tek počinje. Australijanac Falzon, dobio je crnu zastavu, jer u predviđenom periodu nije ušao u boks.

U drugom delu trke prvi popušta Chaz Davies koji pada u desetoj krivini. Fores preuzima vodeće mesto, ispred Kawasaki dvojca, i zadržava se tu do samo dva kruga pred kraj trke. U međuvremenu Marco Melandri uspeva da nadoknadi zaostatak za vodećom trojicom, Sykes greši posle duela sa njim, i sam finiš trke ostaje u rukama Foresa, Ree i Melandrija.

Fores popušta pod pritiskom, Rea i Melandri prolaze i kreću u bitku, Italijan je vidno brži na pravcu i prolazi Reu, koji mu uzvraća na kočenju i zadržava vođstvo tokom poslednjeg kruga. Međutim, iz poslednje krivine Melandri ulazi u zavetrinu, izlazi, i sa neverovatnom 21 hiljaditinkom sekunde prednosti, odnosi pobedu nad aktuelnim šampionom.

Odmah za njima sa tri desetinke zaostatka trku završava i sjajni Xavi Fores, koji je prvi u klasi nezavisnih vozača, a sledili su ih Sykes, Lowes kao najbrži vozač Yamahe, Camier na Red Bull Hondi i Michael van der Mark. Čast MV Aguste odbranio je Španac, Jordi Torres, na osmoj poziciji.

Druga runda šampionata nastavlja se 24. marta na Thailandu.

 

Video