Moto trke World SBK

SBK Australija: petak slobodni treninzi

Na otvaranju nove WSBK sezone, u klasi Superbike bio je prilično težek dan, usled novog pravila da se tri slobodna treninga održavaju petkom. Marco Melandri otvorio je novu sezonu prvim mestom po vlažnom jutarnjem treningu, dok je Jonathan Rea imao poslednju reč na kraju dana u trećem treningu. No, neko sasvim treći odneo je svu slavu ovog petka, bio je konstantan i nenadmašan u drugom slobodnom treningu, što je bilo dovoljno za prvo mesto poredeći vremena sa sva tri treninga. Reč je o Italijanu, Lorenzo Savadoriju.

Lorenzo Savadori postavio je najbrže vreme, 1:30.407, tokom petka na Phillip Islandu, stazi dugačkoj 4.445m, na svojoj Milwaukee Apriliji. Uz 0.315s zaostatka na drugom mestu, našao se Leon Camier, koji se odlično snašao kao debitant na Red Bull Hondi, uspevši tako da razdvoji Aprilijin dvojac i za 0.024s pomeri Eugene Lavertyja na treću poziciju.

Iza prve trojice našli su se, svima nama dobro poznati, zeleni momci, Tom Sykes i trostruki uzastopni šampion i branilac titule, Jonathan Rea. Sykes je svoje vrreme od 1:30.882 postavio za vreme FP2, dok je Rea konstantno popravljao svoje vreme i poslednji FP3, završio kao prvoplasirani sa 1:30.972, što je bilo dovoljno za peto mesto u kombinaciji vremena sa svih treninga.

Vozač Ducatija, Marco Melandri, koji je bio najbrži na prvom treningu po vlažnim uslovima, završio je na šestom mestu sa samo jednom hiljaditinkom zaostatka za Reom! Najbrža Yamaha na kraju današnjeg dana, bio je Holanđanin Michael van der Marc, na sedmoj poziciji, dok je njegov klupski kolega Alex Lowes završio na desetom mestu, pretrpevši nezgodan pad, na delu staze poznatom po imenu Lukey Heights. Vicešampion Chaz Davies završio je na devetoj poziciji sa 1.108s zaostatka za vodećim Savadorijem.

Kvalifikacije za prvu trku počinju u subotu, u 02:30 po našem vremenu. A prva trka je zakazana istog dana u 05:00.

 

Ostajemo Vam dužni još jednu vest, tokom ovog vikenda uporedo sa Svetskim Superbike šampionatom, vozi se i Australijski Superbike šampionat. U tom šampionatu nastupa 48-godišnji Troy Bayliss, legendarni trostruki šampion u WSBK, pa čak i pobednik jedne trke MotoGP šampionata u Valensiji 2006. godine. Bayliss je kvalifikacije za trku, koja će se održati u subotu posle prve trke WSBK, završio kao trećeplasirani, i startovaće iz prvog startnog reda. Inače, u istom šampionatu nastupa i njegov 14-godišnji sin, Oliver Bayliss koji vozi u klasi Supersport300 i kvalifikovao se za svoju trku kao sedmi.

 

Video