Moto trke World SBK

SBK Australija: Melandri prvi pobednik u novoj sezoni 2018

Marco Melandri pobedio je na otvaranju nove sezone Superbike šampionata u Australiji. Italijan se najbolje izborio sa potrošnjom pneumatika, i pobedu ostvario sa 1.180s prednosti u odnosu na Tom Sykesa. Ovo je njegova druga pobeda na Ducatiju od 2017. godine, od kada se vratio trkama.

Svetski šampion Jonathan Rea se tokom celog vikenda muči sa prijanjanjem i potrošnjom pneumatika, kao i većina vozača. Rea se do samo dva kruga pred kraj držao na trećem mestu, međutim vozači Ducatija, Davies i Fores uspevaju da ga preteknu formirajući tako treću i četvrtu poziciju na kraju trke. Rei je ovo peto mesto najlošiji plasman na Kawasakiju, do sada je imao pet pobeda i jedno drugo mesto na stazi Phillip Island, upravljajući zelenom mašinom.

Alex Lowes ostvario je najbolji plasman za Yamahu, šestu poziciju, ispred Leon Camiera na Red Bull Hondi i Eugene Lavertyja, vozača Milwaukee Aprilije, na osmom mestu. Lavertyjev klupski kolega Lorenzo Savadori, koji je blistao tokom petka, nije startovao trku usled preloma ključne kosti na kvalifikacijama.

Uzimajući u obzir broj vozača koji je imao problema sa pneumaticima tokom trke, organizatori su se odlučili na obavezni pit stop tokom druge trke u nedelju, tačnije između desetog i dvanaestog kruga. Ovakav način održavanja trke, tzv flag-to-flag, će prvi put biti primenjen u Superbike šampionatu. Druga trka počinje u 5 časova po našem vremenu.

Video