SBK ASSEN: osmi put Rea

Jonathan Rea upisao je novu pobedu u Superbike šampionatu, i izjednačio rekord Carla Fogartyja sa dvanaest pobeda na ovoj stazi. Ovo je bila njegova osma pobeda zaredom na ovoj stazi, taj niz traje još od trke broj dva 2014. godine.

Prva trka na stazi Assen u Holandiji, popularna ‘katedrala brzine’, pružila nam je dosta zabave. Možda najmanje u borbi za pobednika, ali za ostala mesta na podijumu i za što bolji plasman na kraju, borbe i preticanja iz kruga u krug nisu izostala.

Pred start trke, vozače su dočekali idealni vremenski uslovi, 18°C temperatura vazduha, 28°C temperatura staze, u šarenolikom prvom startnom redu našli su se fantastični Alex Lowes na Yamahi, Rea na Kawasakiju, i Xavi Fores na Ducati mašini.

Alex Lowes već u prvoj krivini našao se na trećem mestu, i nagovestio da ovo neće dobra trka za njega, jer su u međuvremenu od kvalifikacija do trke mehaničari morali da zamene agregat na njegovom motociklu i ubace rezervni. Uspeo je da se drži sa vodećim vozačima u prvoj trećini trke, potom je padao u plasmanu sve niže i u zadnjem delu trke postizao čak dve sekunde sporija vremena. Trku je završio tek na dvanaestoj poziciji. Čast Yamahe odbranio je Michael Van Der Mark posle loše startne pozicije, krenuo je trku silovito, izborio se za četvrtu poziciju na kraju prvog kruga, a do polovine trke obišao je Lowesa, Foresa pa čak i Reu i poveo. U drugoj polovini trke ustalio se na drugoj poziciji i uspešno odoleo napadima Daviesa, ali snage i mogućnosti za pobedu nije bilo. Zadovoljio se drugom pozicijom i pobedničkim postoljem na domaćem terenu.

Jonathan Rea gledajući prednost na kraju za drugoplasiranim nije odneo ubedljivu pobedu, međutim tokom sredine trke jedino je Van Der Marku dozvolio da tokom jednog kruga bude na čelu karavana. Držeći se svoje putanje na stazi, vozio je bez greške, kao po šinama, i održavao prednost od pola sekunde, a na sekundu prednosti otišao taman kad je to bilo potrebno, tri kruga pred kraj. Upisao je novih 25 poena i povećao prednost u šampionatu na 21 poen u odnosu na Chaz Daviesa. Klupski kolega Tom Sykes, konačno je imao dobru trku, u poslednjoj trećini trke pravio je najbolja vremena na stazi i samo par krivina pred kraj ga je delilo od drugog pobedničkog postolja ove sezone. Da završi kao četvrti pobrinuo se Davies koji je odbranio najniži stepenik pobedničkog postolja.

Chaz Davies, najbolje plasirani Ducatijev vozač, po svojim standardima startovao je sa slabije pozicije, sačekao potrebnih jedan ili dva kruga da zagreje pneumatike i krenuo u pohod ka što boljem plasmanu. U duelu sa Tom Sykesom izborio je treću poziciju u finalnom sektoru poslednjeg kruga. Xavi Fores završio je kao peti, a Marco Melandri u drugoj polovini trke se ponovo susreo sa problemima podrhtavanja motora čak i na kratkim pravcima na Assenu. Morao je da spusti tempo i završio na šestoj poziciji sa skoro petnaest sekundi zaostatka.

Loris Baz, povratnik u Superbike, završio je kao sedmi, na jedinom BMWu u šampionatu. Top deset vozača upotpunili su Mercado, Torres i Turčin Razgatlioglu.

Druga trka na programu je u nedelju od 13 časova.

photo: worldsbk.com

Video