SBK ARAGON: REA ISPRED CRVENIH

Prva trka, trećeg Superbike vikenda, u Aragonu prekinuta je nakon samo tri kruga. U trećem krugu, u jedanaestoj krivini Leon Camier doživeo je pad, a na njega i njegov motor naleteli su Lorenzo Savadori i Jordi Torres. Trka je prekinuta, zbog ukazivanja pomoći na stazi Camieru koji je potom prebačen u medicinski centar, a zatim i u bolnicu, vozač Red Bull Honde je u svesnom stanju.

Restart trke bio je zakazan za 13:30, trka je skraćena na 17 krugova. Poredak na startu bio je po mestima osvojenim na superpolu. Trku nisu startovali Camier, Torres, i Rus Leonov koji je tokom kvalifikacija oštetio svoj motor. Sa začelja je startovao PJ Jacobsen koji nije stigao na vreme da napusti boks tokom takozvanog ‘brzog restarta’.

Usled Melandrijevog uspavanog starta koji je imao pol poziciju, trku je poveo Rea. Alex Lowes takođe je iskoristio grešku Melandrija i našao se u samom vrhu, nakon tri kruga u prvoj krivini Rea pravi grešku na kočenju i jedva uspeva da ostane na motoru. Lowes je poveo a sledili su ga Rea, Melandri, Fores, Sykes, Davies, Van Der Mark i Michael Rinaldi šampion klase SST1000 prošle godine.

Ubrzo nakon par krugova, može se slobodno reći da se ponavlja situacija karakteristična za prošle dve sezone, vozači Yamahe popuštaju a sa njima i Tom Sykes. Rea  je vodeći, prate ga u stopu Melandri i Fores koji ove sezone blista na Ducatiju i samo je pitanje vremena kada će pobediti na nekoj od predstojećih trka. Chaz Davies, koji je zbog pada tokom superpola startovao tek sa jedanaeste pozicije, našao se na četvrtoj poziciji. Razdvajao je grupu vodećeg trojca i Lowesa, Van Der Marka, Sykesa i Italijana Rinaldija, juniorskog vozača Ducatija.

Hrabri Xavi Fores osam krugova do kraja obilazi najpre Melandrija a zatim na kraju ciljnog pravca i Reu. U sledećim krugovima nema snage da prelomi trku i ne pravi razliku, naprotiv, usporava Reu i Melandrija koji ne pokušavaju da ga obiđu i čini uslugu Daviesu koji se skroz priključuje. Tri Ducatija i jedan Kawasaki vozili su krug za krugom, i čekali da neko od njih napravi potez. Međutim, trostruki uzastopni šampion, je za samo dva kruga rešio sve nedoumice, četiri kruga do kraja Jonathan Rea vozačima Ducatija dokazuje da ima mnogo bolji tempo koji je čuvao za kraj trke, očigledno je sačuvao pneumatike i u jednom krugu je napravio razliku od 0.7 sec, u sledećem je bio već na 1.5 sec.

Crvenom trojcu, Fores, Melandri, Davies, nije preostalo ništa osim da nastave borbu za preostala dva mesta na pobedničkom postolju. U poslednjem krugu tokom bitke za treću poziciju Marco Melandri odlazi preširoko i gubi šansu za podijum, Davies u poslednja dva sektora prolazi Foresa koji mu uzvraća, međutim Davies ima bolji izlaz na ciljnom pravcu i osvaja drugo mesto.

Jonathan Rea osvaja novih 25 poena i povećava razliku u generalnom plasmanu, iza Daviesa, Foresa i Melandrija našli su se Van Der Mark, Sykes, Lowes i odlični Rinaldi. Top deset upotpunio je kao i obično mladi Turčin Razgatlioglu ispred Ramosa.

Pobednik trke izjavio je da su njegov tim i on imali sreće što je bilo nešto hladnije vreme, i da su bili u mogućnosti da koriste tvrdu zadnju gumu koja im inače uvek odgovara. Znao je da će Ducati na ovoj stazi biti odličan, a posebno Chaz Davies koji je pobedio na četiri od poslednjih šest trka.

Druga trka na programu je sutra od 13h.

Video