Auto trke Formula 1

Sauber izgubio sudski spor sa Giedo van der Gardeom

Sauber nije uspeo da preokrene sudsku odluku da Giedo van der Garde treba da vozi u nedelju na Velikoj nagradi Australije. Van der Garde kaže da mu je bilo obećano da će voziti ove sezone, ta tvrdnja na kraju je potvrđena presudom Vrhovnog suda u Viktoriji. Troje sudija presudilo je protiv ekipe u četvrtak i time je van der Garde osigurao mesto u bolidu uoči Velike nagrade Australije.

Tim je za ovu sezonu nominovao Marcusa Ericssona i Felipea Nasrija. „Žalba je odbačena jer zaista ne vidimo niti jedan problem u presudi suda,“ rekao je šef žalbenog veća.

Sauber takođe mora da plati i sudske troškove van der Gardeu. Govoreći izvan suda Garde je rekao:“Sauber će morati da sarađuje sa nama sada. Nema nedoumica o tome.“

I dalje je nejasno kako će odreagovati Sauber na ovo. Postavlja se pitanje da li će jedan vozač biti uskraćen za vožnju na prvoj trci ili će se u timu odlučiti da pogaze odluku suda i ne dopuste da van der Garde vozi ovog vikenda.

Komentator sa BBC-ja James Allen je izjavio da postoje glasine da će Marcus Ericsson ostati bez mesta u bolidu na trci u Australiji.

Pre pokretanja žalbe na odluku suda, iz Saubera su rekli da bi bilo opasno u ovom trenutku pustiti van der Gieda u bolid koji je dizajniran za Nasrija i Ericssona. „Ono što ne možemo da uradimo je da dovedemo bezbednost u pitanje. Potpuno bi nebezbedno bilo da pustiomo van der Gardea u bolid koji ne poznaje,“ izjavila je Monisha Kaltenborg.

Van der Garde mora da ima validnu super licencu ukoliko želi da vozi ovog vikenda. Naime njemu je prošle sezone istekla licenca i nije obnovljena u međuvremenu.

Marko Srdić

Marko je jedan od osnivača i u timu je web developer. Za sve izmene na sajtu zadužen je on. Kada nađe slobodnog vremena piše o Formuli 1 i kružnim auto trkama.

Video