Moto trke MotoGP

Santi Hernandez: Marquez traži promene na motoru

Marc Marquez prošao je krug na testiranju za  1’58.8 . Da li ste mislili da će ići tako brzo?

To je bio neverovatan krug, ali je i staza bila u savršenom stanju. Videli smo da su Lorenzo, Rossi i Dani pobedili svoja najbrža vremena na toj stazi ikad. Uslovi na stazi su bili dobri, pa je Marc iskoristio sav potencijal te situacije, ali je i ono što smo uradili u prethodna 2 dana bilo jako važno. Planirali smo da postignemo 1’59 sa Marcom, kao što je to uradio Lorenzo dan ranije, tako da je 1’58 bilo neverovatno.

Kakav je osećaj napustiti testiranje kao tim sa najbržim vozačem?

Uvek ćemo reći istu stvar, biti najbrži, ne znači i da je test pozitivan. Na primer, videli smo da je Ducati jako brz sa mekom gumom, ali to ne znači da će uvek tako biti. Naravno da je lepo kada ste najbrži. To znači da vam motor može postaviti određeno vreme. Najvažnije je na testu da utvrdite da li imate neki problem na motoru i kako ćete raditi na sledećem testu.

Šta mislite o korišćenim gumama i simulaciji trke?

U Sepangu koristili smo različite motore sa različitim postavkama, a videli smo i da su problemi koje smo imali u Valensiji prevaziđeni. Dobro je što mehaničari Marcu daju prave smernice. Shvatili smo šta još moramo da promenimo, a to je najvažnije. Simulacija trke je odlična, jer smo hteli da vidimo kako je Marc fizički, ali je to i on sam hteo da proveri i poboljša svoju kondiciju.

Koje su prednosti i mane 2015 RC213V?

Kao i prošle godine, najbolje je kočenje, naročito na uglu ulaska, a moramo da poboljšamo skretanje i izlaz iz krivine da bi imali bolje prijanjanje. Više se borimo pozadi, posebno u brzim krivinama, tu je Yamaha bolja, kao što smo videli prošle godine na ovoj stazi.

Marc je tražio više poboljšanja na motoru, šta je tačno očekivao od vas?

Konfiguracija ovog motora u odnosu na onog od prošle godine je malo drugačija, posebno po pitanju promene brzine. Motor je agresivniji što mu verovatno smeta na brzim krivinama. Mi nismo previše zabrinuti. To dobro funkcioniše, a predstoje nam još jedan test u Sepangu i jedan u Kataru, tako da možemo potpuno da se spremimo do prve trke.

 

Milica Cvetić

Milica se odnedavno priključila sajtu, ide u srednju školu i pored brojnih obaveza ima vremena da isprati domaći šampionat, Formulu 1 i Moto GP.

Video