INTERVJU Karting

Šampion Srbije u klasi II – Mateja Soldat

Pre malo više od pola godine napravili smo intervju sa Matejom, dečkom koji je tek započeo karijeru, a već napravio neke lepe rezultate. Godinu dana kasnije Mateja se može pohvaliti šampionskom titulom.

Proteklog vikenda obišli smo porodicu Soldat da vidimo kako je to biti šampion sa 11 godina. Mateja nas nestrpljivo čeka na ulazu i kako nas je video, odmah kreće da priča. A priče, naravno, zasnivaju se samo na trkama. Odmah nam pokazuje svoj karting, pokazuje nove plastike koje su spremne za narednu sezonu i objašnjava nam kako šta funkcioniše.

Kada smo ga pitali o tome kako je tekla sezona, Mateja nam kaže kako je davao sve od sebe tokom cele godine. Svaki slobodan trenutak koristio je za treninge. Svakog dana radi na kondiciji, dok bi se par dana pre svake trke pripremao i na stazi. Naravno, zaslugu za titulu ima i njegov otac Dragan, koji daje svoj maksimum da karting uvek bude spreman.

Kako kažu, sezona je u karting šampionatu ni malo nije jeftina, a tokom sezone finansijsku podršku dobili su od Opštine Aranđelovac, kao i od kompanije „AR rent a car“ na čijem čelu je višestruki moto šampion Željko Staničić. Zahvaljujući njima Mateja je imao šampionski tretman – pored maksimalno pripremljenog kartinga, nove gume za svaku trku i prisustvo trenera Peđe Gavrilovića tokom treninga i trka se podrazumeva.

Kada smo načeli temu o narednoj sezoni, Mateja ko iz topa kaže da će ostati i dalje u klasi dva i da su planovi da 2017. godine pređe u klasu tri, ali otom potom. Tata Dragan kaže da je plan da se sledeće, kao i ove godine, odvezu sve trke u šampionatu Srbije, ali da će se pored toga oprobati i u inostranstvu.

Ideja je da se pored šampionata Srbije voze i neke trke u šampionatu Austrije i Rumunije, a najverovatnije da će voziti i u Hrvatskoj. Ovo su otvoreni šampionati, tako da Mateja može uzeti učešće na trkama koje će mu prvenstveno biti dobar trening. Kako bi pokazao svoj talenat, dečaku treba mnogobrojna konkurencija. Predstojeću godinu iskoristiće kako bi se navikao na veći broj takmičara i naučio staze u inostranstvu, dok se za 2017. planira i cela sezona u inostranstvu, ukoliko prilike budu dozvoljavale.

Da je reč o pravom zaljubljeniku u trke govori i to da se, dok smo razgovarali o svemu, Mateja s vremena na vreme samo prisećao nekih trka i momenata sa njima. Kaže da trke sanja, u glavi prelazi sve staze koje je vozio, razmišlja gde se može ubrzati… A kako njegov tata kaže, nekoliko puta ga je uhvatio kako po kući šeta i okreće volan.

Kako smo se i sami uverili, tim se polako sprema za narednu sezonu. Kamper za trke se polako sprema, kako bi mogli što više vremena da provedu na stazi. Kako kažu tim koji dobija ne treba menjati, tako da na čelu ekipe i dalje ostaje Peđa, a šta će se sve zbivati naredne sezone – videćemo. Do tada, ostaje da Mateji poželimo sreće u školi tokom zimske pauze, da bi mirno dočekao početak sezone.

Igor Gašparević

Igor je jedan od osnivača sajta. Od 1997. godine ne propušta ni jednu moto trku u Šampionatu Srbije. Voli da piše i trudi se da bude objektivan. Osim pisanja, zadužen je i za društvene mreže, tako da vam uglavnom on odgovara na sva pitanja.

Video