Moto trke MotoGP

Samo jedna pobeda – za Misano i za obožavaoce

San Marino i Riviera di Rimini Grand Prix, za ljubitelje MotoGp-a, jednom rečju, Misano GP, zvanični je italijanski Grand Prix događaj. To je takođe meste gde leže srce i duša italijanskih zaljubljenika u trke dvotočkaša i mesto odakle su ponikli neki od njihovih najboljih vozača, kao što je Valentino Rosi, koji je rođen i odrastao u Urbinu, samo 48 km dalje.

Najveći poklon koji bi italijanski obožavaoci mogli da dobiju je bez sumnje pobeda jednog od njihovih sunarodnika. Ali uz Španca Marka Markeza, koji je pobedio na svim trkama ove sezone, osim na jednoj, na kojoj je trijumfovao njegov sunarodnik Dani Pedrosa, da li je to uopšte moguće?

Svaka trka ima mnogo ishoda. Nakon spektakularne vožnje u Kataru, Rosi je završio tek osmi u Ostinu. Čuveni „Doktor“ je za loš plasman okrivio lošu prednju gumu. U Brnu je Markez izgubio prvi put ove sezone i takođe je okrivio „zlu“ prednju gumu. Problemi sa gumama su česti, ali gume su samo jedan šraf u MotoGP mašineriji, a postoji još jedan važan faktor – čovek.

Valentino Rosi je imao fantastičnu sezonu i srceparajuće je što nije pobedio ni na jednoj trci, iako se čak osam puta našao na podijumu. Italijanski vozač je bio drugoplasiran četiri puta, kao i njegov timski kolega Horhe Lorenco, koji se na postolju našao šest puta.

Rosi ne deluje nezadovoljno svojim rezultatima ove sezone. Njegove vožnje su bile izvanredne i bez sumnje je dokazao da nije slučajno bio šampion sveta devet puta, kao i da ima ono što je potrebno da tu titulu ponese i deseti put u karijeri. Ali ovog vikenda, Rosi vozi pred domaćom publikom, pred hiljadama svojih obožavalaca.

Rosijeva najveća želja je sigurno da pobedi ovu jednu trku za svoje verne obožavaoce. Samo jednu – samo za njih!

Lazar Stanić

Lazar je jedan od osnivača sajta. Uživa u auto trkama i ne propušta ni jednu trku Formule 1. Uglavnom piše o WRC-u i WTCC-u. Osim što piše, zadužen je za fotografisanje auto-moto trka. Ukoliko se sastajete sa nekim iz redakcije, postoji velika šansa da će to biti baš on.

Video