Sainz i Price nezaustavljivi

253 PATRONELLI Alejandro (arg) YAMAHA actionduring the Dakar 2016 Argentina, Bolivia, Etape 6 - Stage 6, Uyuni - Uyuni, from January 8, 2016 - Photo Frederic Le Floc'h / DPPI

Carlos Sainz nije tip osobe koji će dva puta propustiti priliku. Nakon što je prethodnu etapu izgubio za 12 sekundi, ovog puta je bio brži 10 sekundi u odnosu na drugoplasiranog, tokom etape koja je zbog vrućine skraćena. Pobednički podijum jučerašnje etape je delovao skroz drugačije u odnosu na prethodne dane. Erik Van Loon u Miniju je bio drugi, dok je njegov kolega po autu, Mikko Hirvonen bio treći sa samo 17 sekundi zaostatka.

Sainz je posebno iskoristio Peterhanselov silazak sa staze kako bi izbio na čelo u generalnom plasmanu. Španac sada ima više od 7 minuta prednosti u odnosu na timskog kolegu. U Peugeotu je počela da raste zabrinutost, jer iako su dobili etapu, dobili su je sa malom prednošću, a ostalih vozača gotovo da i nema. Na prvom kontrolnom punktu jučerašnje etape četiri Minija su bila na četiri prve pozicije. Peterhansel je izgubio važne minute, dok je Loeb izgubio ceo sat. Al Attiyah se i dalje nada da može da nadmaši vozače DKR2008, ali da li će mu to uspeti?

Toby Price je osvojio još jednu etapu, ali zbog skraćivanja, nije bio u mogućnosti da u potpunosti demonstrira silu. Nakon što je startovao kao drugoplasirani, Paulo Goncvales je bio u prilici da se dodatno spusti u generalnom plasmanu, ali je na kraju uspeo da zadrži drugu poziciju i ostane u borbi za pobedu. Goncvalesu je neposredno pre drugogo kontrolnog punkta grana udarila u hladnjak, usled čega je nastala rupa koja je dodatno usporila njegovu Hondu. Portugalac je izgubio dodatna tri minuta u odnosu na Pricea. Kevin Benavides  zaostaje 7, a Stefan Svitko 10 minuta u generalnom plasmanu.

Ove razlike u vremenima iznosile bi mnogo više da nije došlo do prekida etape. Baš taj prekid zadržao je Goncvalesa u borbi za prvo mesto u generalnom plasmanu.

Braća Patroneli su se na jučerašnjoj etapi borili sa zemljakom Pablom Copettijem. Marcos u generalnom plasmanu vodi nad Alejandrom s prednošću od minut, dok je Alexis Hernandez treći sa zaostatkom od 40 minuta.

Gérard De Rooy je u svom Ivecu imao još jedan odličan dan. Holanđanin je nadmašio zemljaka Tona Van Genugtena i Rusa Andreya Karginova. De Rooy sada ima 27 minuta prednosti nad Nikolaevim u generalnom plasmanu, dok je treći Federico Villagra sa više od 41 minutom zaostatka.

Igor Gašparević

Igor je jedan od osnivača sajta. Od 1997. godine ne propušta ni jednu moto trku u Šampionatu Srbije. Voli da piše i trudi se da bude objektivan. Osim pisanja, zadužen je i za društvene mreže, tako da vam uglavnom on odgovara na sva pitanja.

Video