Sainz i Meo do prvih pobeda

Carlos Sainz je konačno uspeo da dođe do prve osvojene etape. Španac je u svom Peugeotu DKR2008 kroz cilj sedme etape prošao za najkraće vreme i time Peugeotu doneo šestu uzastopnu pobedu. Loeb je u generalnom plasmanu uspeo da pretekne Peterhansela. U kategoriji motocikala Antoine Méo je uspeo da stigne do svoje prve pobede.

Nećemo pogrešiti ako kažemo da je 38. izdanje Dakar relija zapravo Peugeotova parada. Kada malo bliže pogledamo videćemo da se za prve tri pozicije konstantno vodi borba tri vozača sa lavom na haubi. Nakon problema sa elekktronikom prethodnog dana, Loeb je već na startu krenuo jako i na prvom kontrolnom punktu pravi najbrže vreme.

Carlos Sainz se međutim ne predaje tako lako, preuzima vođstvo već na drugom kontrolnom punktu i uz odličnu vožnju kombinovanu sa besprekornom navigacijom, kroz cilj prolazi s vremenom 38 sekundi bržim od Loebovog. Stéphane Peterhansel danas nije mogao da uzvrati udarac i sedmu etapu završava na trećoj poziciji.

Međutim, Peugeot nije prošao bez problema. Nakon problema sa elektronikom koji su se odrazili na ubrzanje tokom prošle etape, Loeb je ovog puta imao problem sa elektronikom koja upravlja turbinom. Problemi su zadesili i Peterhansela i Despresa, tako da će Peugeotovi mehaničari dan pauze koji imaju tokom današnjeg dana sigurno provesti u garaži, kako bi ustanovili u čemu je problem.

U kategoriji motocikala, petostruki enduro šampion Sveta, Antoine Méo, došao je juče do svoje prve pobede na Dakar reliju. Tokom skraćene etape se videlo koliko se Francuz lako prilagodio na novu kategoriju trka i došao do impresivne pobede. Paulo Goncvales koji se zauzstavio da pomogne Matthiasu Walkneru koji je doživeo pad i tako izgubio više od 10 minuta, trebalo bi da se nađe na čelu tabele ukupnog poretka ukoliko mu se izgubljeno vreme bude oduzelo.

Etapa je bila skraćena i vozačima kvadova, a Argentinac Lucas Bonetto je stigao do pobede. U generalnom plasmanu nema promena, Alejandro Patronelli je završio etapu na četvrtom mestu što mu je bilo dovoljno da se održi na čelu ispred brata Marcosa i Rusa Sergeya Karyakina.

Eduard Nikolaev bio je danas ubedljivo najbrži u kategoriji kamiona. Kamazov vozač ovime je zabeležio svoju drugu pobedu. MANov Pieter Versluis je iskoristio loš nastup Hansa Staceya da peuzme vođstvo u ukupnom plasmanu. Holanđanina u generalnom plasmanu prate sunarodnik Gerard de Rooy (Iveco) i Rus Ayrat Mardeev(Kamaz).

Igor Gašparević

Igor je jedan od osnivača sajta. Od 1997. godine ne propušta ni jednu moto trku u Šampionatu Srbije. Voli da piše i trudi se da bude objektivan. Osim pisanja, zadužen je i za društvene mreže, tako da vam uglavnom on odgovara na sva pitanja.

Video