Sainz: Dao sam 100% sebe na Silverstonu

NORTHAMPTON, ENGLAND - JULY 04: Carlos Sainz of Spain and Scuderia Toro Rosso drives during final practice for the Formula One Grand Prix of Great Britain at Silverstone Circuit on July 4, 2015 in Northampton, England. (Photo by Charles Coates/Getty Images)

Španac je bio razočaran posle trke jer je imao šansu da bude u bodovima posle odustajanja Maxa Verstappena.

“Bilo je frustrirajuće jer smo bili na devetoj poziciji, dakle imali smo dva boda u džepu. Posle je došlo do padavina tako da smo mobili i bolje da se plasiramo da smo uspeli da izdržimo do kraja,” izjavio je taletnovani španski vozač. “Mi bismo se odlično vozili po mokroj stazi, kao što je Kvyat izvanredno vozio u Red Bullu. U tim uslovima je najbitnija sila prijanjanja, i znam da bismo se odlično snašli. Slabosti agregata nam ne bi stvarale problem.”

“Neko će reći da ne treba previše žaliti za osmom ili devetom pozicijom, ali to je za nas uspeh kao podijum za Ferrari. Propustili smo šansu da osvojimo nove bodove i svima nam je jako krivo. Šteta je još veća zato što smo imali dobar tempo ovog vikenda.”

Sainz je bio ispred Sergia Pereza, ali je dobio upozorenje zvog prekoračenja limita staze neposredno pre odustajanja od trke. Zbog nemogućnosti uklanjanja vozila sa staze, incident je izazvao virtuelno sigurnosno vozilo, ali nije bitnije uticao na tok trke.

“Start nije bio sjajan, pre trke smo stavili novo kvačilo i nismo imali vremena da uskladimo mapu motora sa novim kvačilom. Kimi je takođe imao loš start tako da smo se borili na prvoj krivini. Uspevao sam da držim iza sebe Red Bull, ali su nam zbog toga Force Indie umakle previše.”

“Brzo sam obavio prva dva stajanja, sa tvrdim gumama bolid se ponašao potpuno drugačije – išao sam dve sekunde brže. Prestigao sam Pereza, prestgao sam Alonsa i spremao sam se za duel sa Ricciardom za dva do tri kruga. Gume sam trošio previše jer kiše još uvek nije bilo, i taman kad je počela, znao sam da ćemo biti najbrži na stazi – sve lampice su se pogasile, ostao sam bez komandi, bez radija… Pokušavao sam 100 puta da startujem motor, ništa nije pomagalo.”

Posle lošeg vikenda za Toro Rosso, sledi trka u Mađarskoj za tri nedelje. Tim se nada bodovima na stazi koja im mnogo više odgovara od Silverstona.

“Staza u Mađarskoj nema previše pravaca, bar ne onih dugačkih, tako da smatram da ćemo biti poprilično jaki na toj trci,” kaže Sainz. “Mislim da imamo jedan od boljih bolida u F1 kada je aerodinamika u pitanju, međutim mislim da sa mehaničke strane imamo još dosta toga da popravimo.”

foto: f1fanatic.co.uk

Marko Srdić

Marko je jedan od osnivača i u timu je web developer. Za sve izmene na sajtu zadužen je on. Kada nađe slobodnog vremena piše o Formuli 1 i kružnim auto trkama.

Video