Moto cross Moto trke

Sa Saghmeisterom o pobedi u Tovariševu

Posle 12 godina, u Tovariševu je ponovo vožena motokros trka. Naš sagovornik, Richard Saghmeister kaže da je poslednji put na ovoj stazi vozio 2003. Godine u klasi MX 65 I bio je na podijumu.

Pre dve nedelje sam došao do novog motora – KTM SXF 450 Factory Edition na koji sam seo dva puta pre trke, i to me je dodatno motivisalo da odvezemo trku na što bolji način. Prognozirali su kišu cele nedelje, a tako je i bilo. Nisam trenirao tokom nedelje zbog kiše, a hteo sam još malo da se uvozam sa motorom. Konkurencija je bila prilično jaka, standardni vozači iz šampionata Srbije, koji nisu ni malo naivna konkurencija. Jedino je moj jako dobar drug Branko Antic izostao, ali ga je zato “zamenio” Marko Kostić koji vozi već više od 15 godina, i on je pravi old school vozač.

tovi-2

Na slobodnom treningu sam dao svoj maksimum, pratio sam neke takmičare koji su mešu bržima u konkurenciji, pa sam skontao da mogu s njima da se vozim, čak ako dam još malo gasa mogu da odvozim trku opuštenije nego što sam mislio. Znao sam da je start jako bitan, jer je bila blatnjava staza i samo jedna putanja je brza. U prvoj vožnji sam startovao drugi, a drugom krugu sam već preuzeo vođstvo, pojačao tempo i lagano sam završio trku na prvom mestu. Više me raduje što sam jako malo grešio, nego osvojeno prvo mesto.

14740980_10208855701488517_1771073930_n

Pre druge vožnje sam se skoncentrisao i jedva sam čekao da padne rampa po drugi put, jer sam osećao da imam još brzine u sebi. Odneo sam start, skinuo jednu foliju i rekao sam u sebi da moram pojačati tempo da bih kasnije mogao da odvozim rutinski. U drugom krugu sam imao prednost preko 10 sekundi, što me je iznenadilo, pa se samo povećavao. Ne znam koliko je na kraju bila razlika između prve dvojice, ali sam bio zadovoljan drugom trkom. Danas, posle obaveza, krećem na trening, jer me očekuje trka u nedelju, a ne sumnjam u konkerenciju da su i oni u treningu. Čestitam svim vozačima koji su učestvovali, jer samo oni znaju koliko je bilo tesko voziti motocross po blatu.

Vidimo se u Senti #394

tovi-1

foto: Aleksandar Roman

Igor Gašparević

Igor je jedan od osnivača sajta. Od 1997. godine ne propušta ni jednu moto trku u Šampionatu Srbije. Voli da piše i trudi se da bude objektivan. Osim pisanja, zadužen je i za društvene mreže, tako da vam uglavnom on odgovara na sva pitanja.

Video