Moto cross Moto trke

Sa lica mesta – Lucas Oil Pro Motocross Championship

Posle dve trke u Kaliforniji na stazi Hangtown i Glen Helen, treća runda ‘Lucas Oil Pro Motocross Championship’-a nastavlja se na stazi ‘Thunder Valley’ na visini od 1830m u Coloradu.

Na putu ka stazi prolazimo pored jedinstvenih delova prirode koje Colorado može da pokaže, priroda u Coloradu je jedna od najlepših u Americi, a to dokazuju Red Rocks, Colorado Springs i ostalo. Pre same staze na ulicama oko Denvera mogu se videti razne marke automobila, jedinstveni oldtajmeri i skupocena vozila.

DSC_7546

Na ulazu u ‘Thunder Valley Motocross park’ velika kolona vozila koju dobro organizovana ekipa redara sprovodi na veliku poljanu sa parkingom na kojoj se primeti preko par hiljada vozila, parking je udaljen oko 1km od staze, te dobro organizovani autobusi prevoze publiku do same staze. Mi prolazimo parking i nastavljamo ka press ulazu.

DSC_7562

Prvo što nas je interesovalo pre početka trka jeste Box ili Pit access. S obzirom da sam bivši vozač motocross trka, a moj drugar Alen takode ljubitelj motocrossa, oduševljenje je bilo preveliko. Na sve strane fabrički timovi i vozači koje smo do tada gledali na TV-u i internetu. Ono što se da primetiti jeste da je takmičenje na jako velikom nivou.

DSC_7577

Fabrički timovi imaju profesionalnu opremu, mehaničare, kamione, osoblje,.. tako da sve izgleda superiorno. Obišli smo nekoliko timova, ali svakako najveća zvezda ovog takmičenja je mladi nemački vozač Ken Roczen sa kojim smo uspeli da se slikamo i dobijemo autogram.

DSC_7600

Ubrzo će uslediti start klase 250, pa smo se iz boxa premestili na stazu. Još jednom se primeti jako dobra ogranizacija, mnogo redara i organizatora sa slušalicama sa radio vezom, staza za gledaoce je kompletno povezana tako da iz jednog u drugi kraj staze možete nesmetano proći kroz tunele ispod skokova. Publika je bezbedna na oko 4-5 metara od staze i može se pratiti na velikom led ekranu. U samoj stazi za publiku nailazimo na razne vidove zabave, počevši od simulatora igrica motocrossa, deljenja nalepnica i kačketa, do shopa sa promotivnim materijalom eventa.

DSC_7800

Usledio je start klase 250 za koji smo na trenutak uspeli da uđemo do same rampe pre starta i napravimo par fotografija. Cooper Webb startuje prvi i u nekoliko krugova vodi borbu sa Jeremy Martinom, ipak na kraju Jeremy osvaja prvo mesto, Joey Savatagy drugo i Cooper Webb treće.

DSC_7795

 

Kraća pauza i na startnu liniju staje kraljevska klasa 450. Velika imena motocrossa na startu poput Ryan Dungeya, Kena Roczena, Justina Barciu, Marvina Musquina i Treya Canarda. Ipak najveće ovacije publike dobija domaci Eli Tomac iz Colorada.

DSC_7694

Sve je bilo spremno i trka je počela, očekivano favorit Ken Roczen vecć na startu je poveo trku, bez ikakve borbe pravi veliku razliku nad Ryan Dungeyom i do kraja trke nema promena među vodećima. Canard završava na trećem mestu, a Musquin ima probleme i biva 37i. Druga trka u 450 ipak donosi malo više uzbuđenja, no za Kena Roczena to ne prestavlja veliki problem i već u nekoliko prvih krugova dolazi do prvog mesta gde i ostaje do kraja i osvaja duplu pobedu u Coloradu.

DSC_7693

Najveće zadovoljstvo domaće publike izaziva Eli Tomac koji u drugoj vožnji osvaja drugo mesto, a u ukupnom plasmanu na takmičenju treće mesto.

Lepe uspomene i jedno veliko iskustvo donosimo iz Colorada sa Lucas Oil Pro Motocross takmičenja.

Autor: Ivan Dmitrović
Foto: Ivan Dmitrović

Igor Gašparević

Igor je jedan od osnivača sajta. Od 1997. godine ne propušta ni jednu moto trku u Šampionatu Srbije. Voli da piše i trudi se da bude objektivan. Osim pisanja, zadužen je i za društvene mreže, tako da vam uglavnom on odgovara na sva pitanja.

Video