Ruski tajkun kupio stazu Nurburgring!

Odavno nije tajna da je čuvena staza Nurburgring Nordschleife u velikim finansijskim problemima, te da poslovanje „ne pokrivaju“ čak ni brojni proizvođači automobila koji tu testiraju, niti sportska takmičenja, odnosno trke koje se tu održavaju.

Zuschauerpunkte_VLN_2013.eps

Pre par godina, grupa investitora imala je ideju da Nurburgring pretvori u pravu atrakciju, idealno mesto kako za turiste, tako i za celu porodicu, sa hotelima, restoranima, pa čak i zabavnim parkom. Naravno, kao što se dešava često i kod nas, od toga nije bilo ništa, postojeći novac je „isisan“, a ceo kompleks se našao još brže pred bankrotom.

Nurburgring_02

Jedno vreme, za kupovinu je bio zainteresovan čak i „F1 Supremo“, Bernie Ecclestone, koji je planirao da Nurburgring „postavi na zdrave noge“, kao što je to urađeno za legendarnom stazom Paul Ricard u Francuskoj, koja je sada visokotehnološki test-poligon za brojne ekipe, a pri tome, ugošćava i brojna takmičenja.

Adobe Photoshop PDF

Prema poslednjim vestima, novi kupac nemačkog „Zelenog pakla“ jeste Rus, Viktor Haritonin, koji bi zapravo trebao da bude većinski vlasnik, dok bi ostatak bio „vezan“ za nemački firmu GetSpeed GmbH. Prethodni većinski vlasnik, firma Capricorn, koja je trebala da isplati 77 miliona evra, nije ispunila svoje obaveze, te je Haritonin „uskočio“ i isplatio dogovorenu sumu.

Nurburgring_01

Sada ostaje samo da se vidi kojim će putem krenuti ove legendarna staza, tj. da li će ostati otvorena za posetioce, proširiti svoju delatnost, ili postati isključivo opitni centar za proizvođače, sa ograničenim prisustvom za turiste i entuzijaste…

Izvor: Piston Heads/TopSpeed

 

Predrag Grujić

Peđa se timu priključio neposredno po osnivanju. Razvoj sajta podstiče kroz vesti i fotografisanje domaćeg auto i karting šampionata, jer kao nekadašnji vozač malog N-a ima najsvežije informacije.

Video