Rossi vs Marquez: Oluja

Prenosimo vam seriju od tri teksta o odnosu Rossija i Marqueza tokom trkačkog vikenda u Assenu, kao i analizu onoga što bi moglo da se promeni u tom odnosu tokom nastavka sezone. Tekstove je napisao Matthew Birt, novinar koji već skoro 20 godina prati motoGP za Motorcycle news i koje je ove godine saradnik sajta motogp.com za sve što se dešava oko staze tokom šampionata.
Od 3 popodne prošle subote, pokušavam da se setim da li je neki incident, za sve ovo vreme koliko sam ja u motoGP svetu, imao toliko podeljenih mišljenja kao ovaj između Valentina Rossija i Marca Marqueza u poslednjoj krivini u Assenu.
Poznajem porodice koje su podeljene oko toga šta se desilo u poslednjoj šikani.
U istoriji će biti zapisano da je Rossi ostvario svoju 111. pobedu sa 1,242 sekunde prednosti nad Marquezom. Ali to ni približno ne opisuje borbu koja je već postala jedna od najvećih u istoriji ovog sporta.
Ne začuđuje nas to što Rossi i Marquez imaju potpuno drugačije utiske o drami koja se desila u poslednjoj šikani.
Rossi je smatrao da kao vodeći ima pravo da prati trkačku liniju, i bio je prisiljen da preseče krivinu nakon kontakta sa Marquezom.
Marquez, koji je pre trke mnogo puta vežbao skretanje, veruje da je savršeno vozio po planu da se drži unutrašnje linije tokom Rossijevog kočenja. Time što je izleteo kroz šikanu, Marquez smatra da je tridesetšestogodišnjak stvorio nepravednu prednost i da treba da bude kažnjen zbog toga.
Prvo, da li je Marquez bio nemaran prilikom kontakta sa Rossijem?
Mislim da nije. Rossi je bio ispred njega na svakom delu zone kočenja, ali to je poslednja krivina u poslednjem krugu i Marquez je imao pravo da proba da ide s unutrašnje strane. Bilo je kontakta, al to je očajnički potez vozača koji pokušava da pobedi pre nego što je namerno zlonameran potez. Takav potez smo viđali ranije tokom trka, od raznih vozača, pa čak i od Rossija. Ali, Rossi nijednom nije prozvao Marqueza za taj kontakt.
Marquezova greška u planiranju pred trku je prvenstveno to što je sam vežbao prolazak kroz krivinu. Nije mogao da zamisli ishod tog prolaska da je pored njega bio još jedan vozač koji brani poziciju na trkačkoj liniji, kao što je Rossi bio.
Trebalo je da bude svestan da bilo kakav kontakt sa Rossijem može da mu skrene putanju na šljunak ili nešto još gore.
Da li je Rossi namerno „pozvao“ na kontakt znajući da može da prođe preko šikane i skrati putanju do cilja?
Da nije bilo kontakta Rossi bi najnormalnije prošao kroz šikanu planiranom putanjom. Njegov prolazak kroz šljunak je direktna posledica kontakta. Prolazak kroz šikanu je bila Rossijeva odbrana, jer nije postojao način da ide bilo gde drugo sem van staze, zato i neće biti kazni za njega zbog prolaska kroz šikanu.
Rossi je najinteligentniji vozač kog sam ikada sreo za sve vreme koje sam proveo u padoku. Ali „pozvati“ na kontakt je opasan, skoro ekstreman potez. Rossi jeste zatvorio prolaz Marquezu, ali čak ni Rossi nije mogao da predvidi jačinu kontakta, ili koji deo njegovog tela ili motora će Marquez dotaći svojim točkom. Nezamislivo je da Rossi pristane na takav rizik kada zna da je njegovo vođstvo u šampionatu ugroženo.
Da li je nepravedno da Rossi izbegne kaznu time što je izleteo sa staze?
Uprava trke je to nazvala trkačkim incidentom i ne vidim kako bi došli do drugačijeg zaključka.
Da nije bilo kontakta, Rossi ne bi izleteo sa staze i svejedno bi pobedio. Nijednom Rossi nije skrenuo sa svoje putanje kako bi izgurao Marqueza.
Zamislimo da je obrnuta situacija, nema šanse da bi Marquez uradio išta drugačije od Rossija. Njegov potez je pogrešno proračunat za pola metra, uvek je teren na vozaču koji juri nekoga da prođe čisto i sigurno. Da je Marquez prošao ispred Rossija, i Rossi proleti preko šikane kako bi pobedio, onda bi situacija bila potpuno drugačija.
Marquezu je skoro uspelo da to uradi, ali njegova greška je Rossija naterala da pogreši i da tu grešku ispravi prođe kroz šikanu. Izlaženje iz bitke za prvo mesto kao poraženi nije nešto na šta je Marquez navikao.
U nedostatku boljeg izraza, Marquez je isprašen u Assenu. Sledeći put, možda će biti suprotna situacija.
Ovog puta, Doktor mu je uzvratio istom merom.

Video