Rossi vs Marquez: Oluja posle oluje

Prenosimo vam seriju od tri teksta o odnosu Rossija i Marqueza tokom trkačkog vikenda u Assenu, kao i analizu onoga što bi moglo da se promeni u tom odnosu tokom nastavka sezone. Tekstove je napisao Matthew Birt, novinar koji već skoro 20 godina prati motoGP za Motorcycle news i koje je ove godine saradnik sajta motogp.com za sve što se dešava oko staze tokom šampionata.
Okršaj u poslednjoj šikani između Valentina Rossija i Marca Marqueza u Assenu će definitivno ostati upamćen kao jedan od presudnih trenutaka u motoGP šampionatu 2015.
Jedno je sigurno, taj okršaj je prekretnica u odnosu ova dva vozača.
Iako obojica poriču da to bilo kako utiče na njihov odnos, teško da će ostati tako druželjubivi ako u nastavku sezone budu trke intenzivne poput ove u Assenu.
Jedan od vozača motoGPa kog sam sreo u nedelju na doručku je bez imalo sumnje rekao:“ Pa to je to, znači ovo je kraj jednog prijateljstva!“.
Prve napukline u njihovom prijateljstvu su se javile nakon njihovog prethodnog okršaja u Argentini, podbadanjiima na pres konferenciji posle Assena pukotine se samo produbljuju.
U najblažem slučaju bilo je zategnuto i čudno, ledenu atmosferu je samo povremeno ublažavao trećeplasirani Jorge Lorenzo duhovitim upadima, koji vrlo dobro zna šta može da ispadne kad se sukobiš sa Rossijem.
Godinama je izgledalo kao da Rossi i Marquez imaju poseban odnosi i posebnu povezanost.
Marquez je odrastao diveći se i obožavajući Rossija do te mere da je njegova soba bila kao hram posvećen Italijanu. Kada je Marquez pomahnitalo jurio kroz 125cc i moto2 klase, delovao je kao rođeni naslednik Valentina Rossija, novi „zlatni dečko“ za MotoGP.
Delovalo je kao da i Rossi prihvata to, često govoreći o Marquezu kao zaslepljujuće brzom vozaču, koji ne pristaje na kompromise u borbi i mentalno nepokolebljivom kada je napeta situacija.
Čak i kad je Marquez tek došao u motoGP, to što su bili u direktnom duelu u šampionatu, kao da je samo doprinelo međusobnom poštovanju.
Tokom 2015. dinamika njihovog odnosa se dramatično menja.
2013. i 2014. Marquez je imao pohod na dve uzastupne titule i u tom pohodu Rossi nikada nije predstavljao ozbiljnu pretnju.
Marquez je tada bio u apsolutnoj prednosti i jedine dve trke na kojima je Rossi pobedio, u Misanu i Phillip Island, su bile na trkama koje Marquez nije završio.
Ali kada su se našli u direktnoj borbi u 2015, Rossi je Marqueza apsolutno porazio u Assenu i Argentini.
Pres konferencija u Assenu dala je uvid u to kako stvari više nikada neće biti iste među njima. Zasigurno ne sve dok se bore za isto parče asfalta.
Bilo je kiselih osmeha kroz stisnute zube, kratkih i hladnih pogleda i nekoliko oštrih komentara.
Da li je to početak kraja njihovog prijateljstva? Skoro svi prisutni su stekli takav utisak. Naravno da će se međusobno poštovati, ali ne morate nekoga da volite da bi ga poštovali.
Na sopstvenu odgovornost prevariti Rossija?! Svako ko je pokušao da ga zaustavi na njegovom putu do uspeha je obeležen kao negativac. Samo pitajte Maxa Biaggija, Seta Gibernaua, Marca Melandrija, Caseya Stonera i Lorenza.
Rossiju ide u prilog to što je Marquez čak 74 poena iza njega u generalnom plasmanu.
On zna kako će Marquez biti ozlojeđen zbog Assena. Marquez je sada kao lav kog ste uboli velikim štapom. Naoružan Hondom RC213V, na kojoj je pun samopouzdanja i sigurnosti, Marquez će tražiti da se što pre osveti Rossiju.
Usijane glave posle trke Marquez je dao par komentara, odmah posle trke u Assenu, koji su razbesneli ne samo Rossijeve fanove već i one koji su bili potpuno neutralni u tom duelu.
Za veliki broj ljudi, on nije dostojanstveno prihvatio poraz. Ali, on je vozač koji se vodi parolom „drugi je prvi gubitnik“.
Kada je u pitanju borba na stazi, Marquez lako može da dobije Rossija.
Međutim, u borbi van staze, plašim se da će uvek biti samo jedan pobednik.

Video