Rossi: Počeo sam kada je sve bilo crno-belo!

Najstariji i najuspešniji MotoGP vozač, sedmostruki MotoGP šampion, Valentino Rossi je započeo svoju karijeru u premijer klasi na 500cc dvotaktnoj, još 2000.godine.

Od tada, Italijan se takmičio na 990cc, 800cc i 1000cc četvorotaktim mašinama za Hondu, Yamahu, Ducati i opet Yamahu, koristeći Michelin, a zatim i Bridgestone gume.

Dakle, šta se promenilo u njegovom stilu voženja?

„Počeo sam još kada je sve bilo crno-belo. Bilo je teško da kolenom dotaknete dole!“, našalio se Rossi, koji je lider u šampionatu (nakon pobede u Kataru, i trećeg mesta u Teksasu), uoči treće trke u Argentini.

„Osim šale, uglavnom položaj na motociklu. Mislim da je u poslednjih nekoliko godina MotoGP promenio mnogo. Takođe elektronski sistemi i Bridgestone gume su napravile veliku razliku. Sa Michelin u prošlosti je bilo drugačije voziti, a vi ne biste mogli da budete u istom položaju na motociklu, kao danas.

„Trudim se da učim od drugih momaka, Marqueza, ili Lorenza koji vozi isti motocikl kao i ja. Zanimljivo je. Ali svaki vozač poboljšava i modifikuje svoj stil vožnje. Takođe Andrea (Dovizioso, Ducati) je promenio mnogo u odnosu na prošlu godinu. To je tako. To je uvek u evoluciji, i mislim da je ovako mnogo interesantnije. Nikada nije isto.“

Rossi je ugovorom vezan za Yamahu najmanje do kraja 2016. godine, što znači da će biti prisutan tokom prelaska na Michelin gume i kontrolne ECU sledeće sezone.

 

Foto: www.motoblog.it

Video