Moto trke MotoGP

Rossi o MotoGP glasinama

Trenutno najstariji vozač MotoGP šampionata, devetostruki šampion, Valentino Rossi prvog dana u Kataru rešio nas je par nedoumica oko svoje budućnosti kao vozača i njegovog SKY VR46 tima.

Sve je počelo nedelju dana pre, kada je Tech3 najavio prekid saradnje sa Yamahom posle 20 uspešnih godina. Tako su vrata ostala otvorena drugim privatnim timovima, za Yamahinu podršku. Glasine su najviše uperile prst u Italijana i njegov tim, koji je veoma uspešan u najnižoj i srednjoj klasi, i uz dugogodišnju saradnju sa Yamahom na svim poljima, logičan je nastavak priče i u MotoGP šampionatu.

Popularni ‘Doctor’ je u samo par rečenica otkrio da je vrlo blizu potpisivanja novog ugovora sa Yamahom na još dve sezone, što se po njegovim rezultatima i očekivalo. Takođe nam je dao i zvaničnu potvrdu da je zainteresovan za tim kraljevskoj klasi.

“Razmišljali smo o tome kao tim, i to bi zaista bila velika prilika, ali to nećemo uraditi. U naredne dve godine to nije moguće, između ostalog zato što ću verovatno nastaviti sa trkama. Vidimo mogućnost saradnje u budućnosti, kada prestanem da vozim, ali ne u 2019. i 2020.“ izjavio je Rossi.

Ostaje pitanje ko će naslediti Yamaha motocikle. Rossijeva izjava da pre 2021. MotoGP tim nije opcija, ostavlja trenutno mogućnost za tri kandidata Marc VDS, Avintia ili Angel Nieto Team. Ili nastanak satelitskog tima direktno od strane fabrike, što je malo verovatno, kao priprema za VR46.

Što se tiče ugovora, čini se da je samo bilo pitanje vremena kada će se neko, u toku predsezonskih testova, iz redova Yamahe oglasiti. Rossi u ranijim izjavama nikada nije navodio razlog da su ga trke ‘zasitile’, već da nakon sezone mora odlučiti ima li još u njemu motivacije, oko svih ostalih stvari u koje ne spada vožnja motora, poput odlaska u teretanu, pridržavanja određenonog režima ishrane itd. Ovakvu izjavu očekivali smo još u Sepangu, kada je Yamaha bila i više nego konkurentna, i Rossi na visini zadatka. Sada je već prilično jasno da će zvanično saopštenje verovatno doći pre prve trke. Da podsetimo, klupski kolega Maverick Vinales produžio je ugovor već na početku kalendarske godine.

Prvi dan, poslednjeg predsezonskog testa u Kataru, Vinales je završio kao prvoplasirani, dok je Rossi završio na sedmom mestu sa 0.379s zaostatka.

Foto: MotoGP.com

Video