Rossi i Lorenzo kao „Senna i Prost“

Kako su Movistar Yamaha MotoGP boje za 2015. otkrivene svetu, u sredu, u sedištu telefonskog giganta u Madridu, Jorge Lorenzo i Valentino Rossi su odgovarali na pitanja internacionalnih medija. Crash.net je bio prisutan da čuje šta su drugi i treći najbolji vozači u prošlogodišnjem plasmanu imali da kažu..

Koji su vaši ciljevi za 2015.?

Valentino Rossi: Osvajanje šampionata je dobar izazov, nema sumnje. Od 2013. do 2014. mislim da smo napravili dobar skok u kvalitetu, poboljšavajući naš paket i na kraju prošle sezone smo uvek bili konkurentni. Ali osvajanje svetskog prvenstva je veoma komplikovano. Važno je biti u dobroj formi od početka. U drugom delu prošle sezone, dodali smo više bodova, bili dosta puta na podijumu i motocikl se dosta popravio. Mi ćemo pokušati da pratimo tu liniju.

Jorge Lorenzo: Uvek odgovorim isto: Ne volim da predviđam budućnost. Znači, zavisi od mene, da radim dobar posao. Znam da su u Japanu uradili odličan posao takođe, jer žele da pobede. Uzbuđen sam da vidim kako se motocikl ponaša, ali imam dobar osećaj. 2014.se završila dobro, ali sam mogao završiti na boljem mestu od trećeg u prvenstvu. Marquez  je imao izuzetnu godinu i Valentino je bio izuzetno jak, pa sam ga pronašao teško, jer sam bio veoma nedosledan u početku. Međutim, od Sachsenringa, trke su išle poprilično dobro. Ja ću pokušati da nastavim tako i da uvek budem na podijumu.

Gde može M1 da bude poboljšan?

Valentino Rossi: Težina motora je mnogo manja ove godine. Nije velika razlika, ali je manja za vozača, za kočenje. Mi ćemo pokušati da radimo zajedno sa Yamahom u nekim različitim oblastima, sa kojim smo se prošle godine borili – kao što je kočenje i kočenje prilikom ulaza, bez zaboravljanja stabilnosti motocikla u ubrzanju.Takođe mapiranje motora, gladak motor je lakše voziti.

Da li ste razvili svoj stil?

Jorge Lorenzo: Imam specifičan stil, ali se ne razlikuje puno od ostalih vozača. Valentino je promenio svoj, i sada je mnogo sličniji mom. Stigao sam kasnije (od njega), pa je bilo teško. Radim na svom stilu kada treniram. Sa dovoljno vremena da ga usavršim. Savršen stil ne postoji, ali je ovakav stil efikasan za ovakav motocikl.

Kako trenirate u zimskim mesecima?

Valentino Rossi: Uvek je drugačije, kako starimo, moramo više da radimo da bismo ostali u kondiciji. Radim dosta u teretani, kako bih imao više snage i bio okretniji. Ali takođe radim dosta treninga pokreta u pokretu. Počeo sam kasno prošle godine da treniram na ravnoj stazi, motocross i supermoto. Srećan sam jer treniram sa momcima sa akademije i to je zabavno.

Jorge Lorenco:  Takmičim se od svoje desete godine, imao sam vremena da istražim sve mogućnosti –  minimotos, motocross. Imao sam priliku da isprobam različite metode kako bih ostao fit. Uvek se trudim da naporno treniram, ali u 2014. sam malo zapostavio i ispalo je pogrešno. Moramo učiti na greškama, pa sam imao kratak odmor u sunčanom mestu (tokom zime), i od 1.januara sam trenirao u Andori.  Trenutno sam mršav i oštar kao što sam bio kada sam došao u MotoGP u 2008.godini.

Kako možete da se borite protiv Marqueza  u 2015.?

Valentino Rossi: Neće biti lako. U 2013. sam pokušao da poboljšam svoj osećaj, da se vratim na vrh. Bio sam veoma srećan, jer sam u 2013. pokušao da se borim sa prva tri. Uzeo sam dosta podijuma i dobar broj bodova na kraju sezone. Ali da pokušam da se borim za titulu, moram da uradim još jedan korak, da pokušam da stignem prvi da osvojim neke trke i da pokušam da ostanem na nivou Jorgea i Marca od prve trke.

Jorge Lorenzo: Marc je bio veoma jak prošle godne. Ja sam loše počeo, dok je Valentino bio jak od samog početka. Ali sada imam dugogodišnje iskustvo u klasi. Moramo da se koncentrišemo na dan po dan, mesec po mesec, a sve vreme moramo biti sve bolji u koncentrisanju i znanju. Osećam se bolje, popravio sam svoj osećaj i kondiciju u odnosu na 2014., ovo je manje-više ono što sam radio preko zime. Ali da budem iskren, ne fokusiram se na svoje rivale, već na sebe.

Kako vam ide to što radite zajedno?

Valentino Rossi: Mislim da smo Jorge i ja veoma dobar tim. To je dug odnos. Mnogo sezona smo radili zajedno i uvek poboljšavali rezultat. Bilo je mnogo teških bitaka. Odlična je motivacija truditi se i boriti sa njim i biti ispred njega u nedelju. Dobro je ići pravo na visoki nivo. Mislim da možemo da radimo zajedno i zajednički cilj je da se motocikl poboljša. Na kraju je meta ista. Pobeda i da pobediš onog drugog. Ovo je dobra motivacija.

Jorge Lorenzo: Moja prva godina u timu je bila teška. U 2008.godini, Valentino je već proveo nekoliko godina sa Yamahom. Bio sam zaista uzbuđen u početku i želeo da pobedim sve. Bilo je teško, ali kako je vreme prolazilo, naš odnos se promenio. Imam više iskustva i udobnije mi je na motociklu. Imamo odnos kao Senna i Prost u njihovo vreme, ali se nadam da se to neće završiti kao u onom završnom uglu u Suziki!

Može li Repsol Honda/Movistar Yamaha monopol da bude doveden u pitanje u 2015.?

Valentino Rossi: Prošle godine, dve Honde i dve Yamahe su bile najjači motori. Mislim da će se to više-manje nastaviti. Znate da Ducati nije daleko, pogotovo na kraju prošle sezone. U kvalifikacijama i prvom delu trke, Ducati je uvek konkurentan. Mislim da rade na logičan način i očekujem da dve fabrike Ducatija stignu ne tako daleko od nas. Što se tiče ne-fabričkih vozača, mislim da će Pol Espargaro biti veoma, veoma jak. Yamaha Tech3 nije daleko od fabričke. A Honda, svi su radoznali što se tiča Cala Crutchlowa i da li će biti jak sa Hondom kao što je bio sa Yamahom.

 

Foto: www.crash.net

Video