Rossi: Jedna od mojih najboljih pobeda ikada

Valentino Rossi, vozač Movistar Yamahe, je opisao svoju uzbudljivo MotoGP pobedu u Kataru kao jednu od najboljih pobeda u karijeri, istisnuvši Ducatijevog Andreu Doviziosa u trileru u Losailu.

Valentino je svoju 20–godišnjicu Grand Prix trkanja startovao na najbolji mogući način. Pobeda Italijana je utoliko slađa s obzirom da branilac titule Marc Marquez nije dospeo na podijum, nakon što je otišao preširoko na prvom skretanju, i završio na petom mestu na Repsol Hondi, na kraju trke od 22 kruga.

Rossi, sada 36-godišnji, svoju pobedu, koju je uporedio sa ranijim neizvesnim u premijer klasi protiv Lorisa Capirossija i Jorgea Lorenza, pozdravlja ‘kao u stara vremena’.

Rosi, koji je sugerisao da je Capirossi mogao nastaviti trkanje na najvišem mogućem nivou čak i sa 40 godina, je rekao: „Bilo je neverovatno, mislim da je ovo jedna od najboljih trka u mojoj karijeri, sigurno, jedna od najboljih borbi u poslednjem krugu.

„Sećam se, na ovom nivou, možda sa Capirossijem sa Ducatijem, ili sa Jorgeom u Montmelu, ili jednom sa Capirossijem u Sepangu – kao u stara vremena, zar ne?

„Ja se stvarno ne sećam dobro poslednjeg kruga, samo se sećam da sam bio blizu pada dva ili tri puta! Od jutros smo dosta popravili podešavanja motocikla i radili smo mnogo za trku“, rekao je Rossi.

„Počeli smo da gubimo previše vremena na startu, možda sam spavao.. Ali nakon dobrog početka, bio sam ispred Andree Iannonea, međutim posle tri ugla ne znam šta se desilo. Pretekao sam vozače koji su bili malo sporiji, i onda sam došao do Danija. Pretekao sam Danija, potom Yonnyja Hernandeza, i u sledećem krugu sam bio sam i obrnuo 1m 55,2, pa kažem ‘vau, nije tako loše – mogu ja to’.“

Rossi je takođe bio svedok Marquezove nesreće u prvom krugu, i pristao da iskoristi torbu vrednu 25 poena na trci otvaranja šampionata.

„Takođe, na prvom uglu sam video da je Marquez otišao preširoko i znao sam da je poseban trenutak, jer sam imao dobru priliku za pobedu. Posle teškog trenutka, kada sam bio iza Andree Iannonea i nisam uspeo da ga zaobićem, video sam na tabli da Marquez stiže,“ rekao je on.

„Pokušao sam da se koncentrišem i pokušao sam da prođem Andreu, i od tog momenta moj motocikl je bio veoma uravnotežen do kraja; krug po krug, video sam da su Jorge i Dovi u većem problemu od mene. Tada sam razmišljao o strategiji; nisam pravio greške, i takođe sam znao mesta na stazi gde sam bio veoma jak, i pokušao sam guram još više.“

Ducatijev tempo na ravnom je ukazao na mogućnost da Rossi ostane razoružan na liniji, ali je izvukao dovoljnu prednost da zadrži pobedu u poslednjem krugu.

„Da, ali sam znao da ukoliko što pre prestignem Andreu, biću u mogućnosti da napravim malu prednost, zato što sam u poslednjem delu, u četvrtoj deonici – osim poslednjeg ugla – bio mnogo jak. U poslednjem krugu nisam čuo buku Ducatija, izašao sam veoma dobro, i mogao sam uživati u trenutku pre linije.

„Osećam se dobro, imam dobru motivaciju, i volim svoj posao, zato što je to moja strast, kao i od ostalih momaka. Za mene, ako živite dobar život, dobro trenirate, možete voziti na najvišem nivou i kao 40-godišnjak. Jedina razlika je u motivaciji i koncentraciji,“ dodao je on.

„Tako da, srećan sam jer je Marc iza, što je veoma važno za šampionat, ali ove godine, mislim da će biti šest vozača umesto četiri, zato što su dva Ducatija veoma jaka, i oni voze na dobar način,.. tako da će biti veoma zanimljivo.“

 

Foto: www.reuters.com

Video