Rossi i Lorenzo – sve se svodi na Valensiju

U istoriji MotoGP-ja, dugoj 67 godina, samo šesnaest puta je šampion najjače klase odlučen u poslednjoj trci. Ova sezona je jedna od najuzbudljivijih, napetijih i neizvesnijih ikada. Timske kolege iz Movistar Yamahe, Valentino Rossi i Jorge Lorenzo, na stazu u Valensiji dolaze sa samo 7 poena razlike. Ovako malu prednost Rossija pred poslednju trku nije imao ni jedan vozač još od 1992. godine.

Comunitat Valenciana – staza Ricardo Tormo, dva puta je bila domaćin trke u kojoj se odlučivao šampion, od kako je postala poslednja trka u sezoni 2002. godine. 2006. kada je Rossi izgubio od Nickya Haydena i 2013. kada je Marc Marquez osvojio prvu titulu u najjačoj kategoriji, nakon borbe sa Lorenzom. Iako su obe ove trke bile uzbudljive, nisu ni blizu ovoj koja će se održati u nedelju.

Na prošloj trci u Maleziji, Lorenzo je završio kao drugoplasirani, ispred Rossija i time smanjio Italijanovu prednost sa 11 poena, na samo 7. Ipak, nakon trke Valentino je dobio 3 kaznena boda zbog incidenta sa Marcom, a s obzirom da u zbiru sa jednim dobijenim u Misanu, ima četiri, startovaće u nedelju sa poslednje pozicije.

Prošle godine u Valensiji, već tada sigurni šampion Marquez, došao je do pobede, iako je Rossi startovao sa pol pozicije. Pored drugoplasiranog Italijana, Dani Pedrosa je upotpunio podijum. Lorenzo je bio primoran da odustane od trke, s obzirom da je stavio gume za kišu. Kiša je bila veoma kratka i slaba, on je brzo potrošio pneumatike i vratio se u boks.

Rossi je završio svaku trku u Valensiji još od kada se prvi put našla u kalendaru 1999. godine. Osam puta se peo na podijum, ali samo dva puta kao pobednik 2002. i 2003. . Jorge je na ovoj stazi dva puta bio prvi, 2009. je bio treći, a 2011. nije startovao zbog povrede. Ukoliko Španac pobedi, biće treći vozač koji je uspeo da okrene rezultat u svoju korist i postane šampion. To su pre njega uradili Wayne Rainey (1992) i Nicky Hayden (2006).

Već smo pisali o tome kako ova dvojica vozača mogu doći do šampionske krune. Rossiju bi ovo bila jubilarna deseta titula, a Lorenzu treća.

Nakon 17 trka, 418 krugova i ukupno 1988.8 kilometara, borba za šampionsku titulu MotoGP kategorije u 2015, godini, svodi se na predstojeću trku.

foto: motogp.com

Milica Cvetić

Milica se odnedavno priključila sajtu, ide u srednju školu i pored brojnih obaveza ima vremena da isprati domaći šampionat, Formulu 1 i Moto GP.

Video