Rossi: Greška je što sam otišao 2011. godine

Valentino Rossi je rekao da je greška to što je 2011.godine napustio Yamahu i prešao u Ducati zbog odluke proizvođača da on i njegov timski kolega, Jorge Lorenzo, imaju jednak tretman.

Lorenzo je međutim svoj debi u MotoGP-ju 2008.godine napravio na Michelin gumama, za razliku od Rossija, na Bridgestone gumama – i ubrzo ostavio svoj prvi trag kvalifikujući se na pole poziciju tokom svoje prve trke i pobedivši već na svom trećem debiju u kraljevskoj klasi u Estorilu.

Kako se Lorenzo razvio u favorita i kandidata za titulu, to je stvorilo unutar timsko rivalstvo između Rossija i Lorenza, uz Rossijevo dodatno nezadovoljstvo što mu nije dat „No.1“ status u Yamahi.

Rivalstvo će odigrati značajnu ulogu i dodatno motivisati Rossija da se priključi Ducati timu na kraju 2010.sezone, ali koban dvogodišnji ugovor će ga vratiti u Yamahu 2013.godine. Sa izvesnom dozom opreznosti, Rossi prihvata da je pogrešio što je napustio Yamahu zbog toga.

„ Možda sam pogrešio što sam napustio Yamahu 2010.godine zato što sam hteo da imam status prvog vozača, i kada je Jorge stigao i imao isti tretman kao i ja“, on je rekao. „Tako da mi se to nije dopalo(napustio i prešao u Ducati). Ali, to je bila greška.“

Ironično, kako je Lorenzo osvojio 2010.i 2012.titulu, Rossi kaže da sada ima koristi od Yamahinog jednakog tretmana, kako mu je bilo dozvoljeno da se vrati i bude ravnopravan sa svojim timskim kolegom.

„Sada je isto, ali (Yamaha’s policy of equal treatment) ima male prednosti za mene. Zato što je Jorge ostao u Yamahi, postao svetski šampion, ali od kada sam se vratio, imao sam potpuno isti tretman kao i on. Yamaha voli kada se mi borimo. I oni se trude da podržavaju obojicu 100%.“

Lorenzo, u međuvremenu je pun hvala za način na koji ga Yamaha tretira od kako se priključio, dodajući da je imao 99,9% jednak tretman upoređujući se sa Rossijem.

„Od kako sam se 2008.godine pridružio timu, Yamaha me je uvek odlično tretirala. Dali su mi svu podršku kako na motociklu, tako i van njega. Imam sve. Prve godine, upoređujući se sa Valentinom, imao sam Michelin gume, dakle to je jedina razlika. Ali od 2009.godine, Brna, imam potpuno isti tretman kao Valentino. Možda je samo ta jedna stvar(na motociklu) bila drugačija, sve ostalo je 99,9% ravnopravno.“

„Od Brna 2009.godine, mi imamo potpuno jednak tretman i sada-kao i uvek- Yamaha uvek sluša komentare vozača, kako fabričkih, tako i Tech 3, kako bi poboljšala kvalitet motocikla. Tako da ne mislim da oni tretiraju nekog vozača drugačije u odnosu na druge.“

Igor Gašparević

Igor je jedan od osnivača sajta. Od 1997. godine ne propušta ni jednu moto trku u Šampionatu Srbije. Voli da piše i trudi se da bude objektivan. Osim pisanja, zadužen je i za društvene mreže, tako da vam uglavnom on odgovara na sva pitanja.

Video