Rossi: Мојa loša sreća se zove ‘Marc Marquez’

Podmlađivanje MotoGP sezone započelo je u nedelju u Valensiji za Valentina Rossija. Baš kao i u otvorenoj rundi u Kataru, Rossi je jedini vozač koji je bio spreman da izazove aktuelnog šampiona Marca Marqueza. U tom procesu, Italijan je obezbedio titulu vicešampiona, ispred svog timskog kolege Jorgea Lorenza.

„Srećan sam što sam ovu dobru sezonu završio sa dobrom trkom, pogotovo zato što je Valensija uvek teška za mene. Borio sam se dosta ovde u prošlosti,“ rekao je vozač Movistar Yamahe. „Ovo je bila dobra sezona za mene. Uživao sam. Dosta podijuma, dve pobede i drugo mesto u šampionatu.

„Posle prve trke u Kataru, video sam da mogu da budem konkurentan tokom sezone, ali je****, izgleda da je jako teško pobediti ga (Marquez)! I na kraju, bio sam u pravu, imam dosta poena, dosta podijuma, ali samo dve pobede, a Marc ima trinaest.

„Razlika je prevelika. Sada moram da se skoncentrišem na sebe, tim i pogotovo motocikl, kako bi napredovali i bili bliži naredne godine.

„Moja loša sreća se zove ‘Marc Marquez’, jer bez njega ja bih osvojio šampionat i mnoge trke,“ našalio se Rossi, koji je završio na drugom mestu, iza Marqueza, šest puta ove godine. „On je odradio fantastičan posao i pobedio u mnogo trka. Veliko je zadovoljstvo boriti se sa njim, ali mi nismo toliko daleko i nećemo da odustajemo, kako bi se približili još više.“

Pošto se kvalifikovao na pole poziciju, prvi put od 2010.godine, Rossi i Marquez su pratili Andreu Iannonea u prvih 10 od 30 krugova, nakon čega su obojica zaobišla Ducati vozača.

„Nisam bio tako daleko od Marca danas, osećao sam se dobro na motociklu, pa sam mislio da ću moći da ostanem uz njega,“ Rossi je rekao. „Ali nažalost, imao sam probleme sa desnom stranom gume. Znali smo tokom treninga i tokom trke guma je pretrpela mnogo. Tako da sam u desnim uglovima izgubio vreme u odnosu na Marca. Kako god, bilo bi jako teško pobediti.“

Naizmenična kiša tokom trke ih je držala na ivici živaca. Međutim, za razliku od Lorenza, obojica, Rossi i Marquez uspeli su da se odupru i ne odu na zamenu motocikla.

„Danas su vremenski uslovi bili jako teški. Najgori za vozača. Opasno je, možete da padnete na svakom uglu i jako je lako napraviti grešku,“ rekao je Rossi.

„Ja sam bio u lakšoj poziciju, zato što je Marquez bio prvi. On je morao da razmišlja da li je pametno da nastavi ili ne. Iza je situacija drugačija. Ti imaš malu prednost, jer ako on ne padne, ja mogu da idem istom brzinom!“

Ipak, Rossi je priznao da mu je malo falilo da ode na zamenu motocikla.

„Razmišljao sam dosta o tome i kakvo će vreme biti. Vreme je bilo isto kao i jutros, počela bi malo kiša, pa bi opet prestala. Ja sam isto uradio tokom warm-upa. Zbog toga sam odlučio da ostanem na stazi, ali skoncentrisan, jer sam mogao da padnem, da se kiša pogoršala.

„Bilo je jako ludo, zato što je bilo dosta vode na štitniku, a mi smo bili na ivici klizavih guma na 200km/h. Nadaš se da si doneo pravu odluku!“

Na kraju, Rossi je završio 3.5s iza Marqueza, a 11.5s ispred Španca Danija Pedrose(Repsol Honda). Lorenzo se povukao nakon što je shvatio da je promena motocikla bila pogrešna odluka i tako izgubio sve šanse da preuzme drugo mesto u šampionatu od Rossija.

Rossi je završio godinu sa 13 podijuma iz 18 trka i 295 poena. Ovo je bila njegova najbolja sezona od osvajanja sedme i najskorije titule 2009.godine. Rossi je završio četvrti u ukupnom plasmanu prošle godine, kada se vratio u Yamahu.

Dok je Marquezu dat ponedeljak kao dan odmora od Honde, Rossi će se pridružiti većini svojih rivala za početak zimskih testiranja.

„Nažalost, ne zato što nisam pobedio!“ odgovorio je Rossi, kada je upitan da li će i on imati dan odmora. „Ali, u svakom slučaju, sutra ću ići veoma sporo.“

Video