Rosbergu pripale dramatične kvalifikacije u Mađarskoj

Großer Preis von Ungarn 2016, Freitag

Nico Rosberg zabeležio je pol poziciju na kvalifikacijama koje su trajale skoro 2 sata.

Na pola sata pre početka kvalifikacija, na stazi Hungaroring pao je jak pljusak posle čega je usledila i kiša. Zbog toga direkcija trke odlučila je da početak kvalifikacija odloži za 10 minuta. Pošto kiša idalje nije stajala start kvalifikacija je još jednom bio odložen na još dodatnih 10 minuta. U 14.20h borba za pol poziciju je počela.

Odmah na startu usledila je velika kolona bolida, a prvi mereni krug zabeležio je Felipe Massa koji je stazu Hungaroring obišao za 1m43.999s. Ipak, već posle prvih pokušaja na čelo liste izbio je Sergio Perez krugom od 1m41.411s a Sebastina Vettel je prijavio da je kiša ponovo krenula. Zbog toga je na stazu izbačena crvena zastava. Novi prekid trajao je 8 minuta, a do tada oba vozača Merecdesa i Kimi Raikkonen nalazili su se van prolaza u Q2. Več posle par minuta, na stazi je ponovo zavaladala crvena zastava zbog udesa Marcusa Ericssona na 4. krivini jer je Šveđanin izgubio kontrolu nad bolidom. U 14.55h kvalifikacije su po drugi put nastavljene a vodeće vreme postavio je Felipa Nasr (1m39.500s) u momentima kada je Felipe Massa doživeo udes zbog čeka je još jednom izbačena crvena zasatava. Direktor trke dozvolio je da u 15.07h kvalifikacije po četvrti put dožive svoj početak. Ipak, to je bilo kratkog daha, jer je izbačena i četvrta crvena zastava zbog udesa Ria Haryanta. Upravo ovo je označilo i sam kraj prvog dela koji je trajao 1 sat i 14 minuta a prolaz u Q2 nisu izborili Palmer, Massa, Magnussen, Ericsson, Wehrlein i Haryanto.

Vozači su u drugi deo kvalifikacije krenuli sa novim intermidijat gumama a prvo vreme zabeležio je Sebastian Vettel – 1m34.067s. Kako se staza sušila vremena su veoma brzo padala pa se na vodećem mestu našao Daniel Ricciardo sa krugom od 1m32.088s ispred Lewisa Hamiltona i Nica Rosberga. Valtteri Bottas je bio prvi vozač koji je uzeo slik gume i to se pritom odlučio za super meku komponentu a u prvom pokušaju uspeo je da zabeleži najbrže vreme koje je za 0.9 bilo brže od Riccardovog kruga. Od tada svi vozači krenuli da voze na super mekim pneumatikom, a vremena vozača su se menjala iz kruga u krug. Na kraju Q2, Max Verstappen postavio je najbolje vreme dok u Q3 nisu prošli Romain Grosjean, Danil Kvyat, Sergio perez, Kimi Raikkonen, Esteban Gutierrez i Felipe Nasr.

U završni deo kvalifikacija vozači su krenuli sa gumama za suvo, pošto se staza skoro pa prosušila. Nico Rosberg je prvi postavio referentno vreme od 1m20.499s ali je Lewis Hamilton bio brži za oko tri desetinke. Iza njih nalazio se dvojac Red Bulla dok je Vettel zauzimao 5. mesto. U završnim pokušajima Fernando Alonso se okrenuo na stazi, zbog čega je određn broj vozača morao da pusti nogu sa gasa među kojima je bio i Lewis Hamilton. Nico Rosberg nije imao ovaj problem, pa je tako uspeo da zabeleži novo najbrže vreme i tako stigne do pol pozicije – 1m19.965s. Drugi je bio Hamilton dok je treće mesto zauzeo Ricciardo. Sebastian Vettel nije uspeo da popravi svoj rezultat pa će tako sutra krenuti sa pete poziije.

foto: Mercedes Media Centre

Igor Gašparević

Igor je jedan od osnivača sajta. Od 1997. godine ne propušta ni jednu moto trku u Šampionatu Srbije. Voli da piše i trudi se da bude objektivan. Osim pisanja, zadužen je i za društvene mreže, tako da vam uglavnom on odgovara na sva pitanja.

Video