Rosbergu pol pozicija dok Hamilton kreće sa desetog mesta

Großer Preis von Europa 2016, Freitag

Nico Rosberg zabeležio je najbrže vreme na današnjim kvalifikacijama dok je zvezda sesije bio Sergio Perez koji je upisao drugo mesto.

Vremenski uslovi pred sam početak kvalifikacija bili su pravi letnji. Temperatura staze bila je 39 a vazduha 27 stepeni. Posle trećeg treninga objavljena je i informacija da će Sergio Perez dobiti kaznu od 5 mesta zbog promene menjača.

Posle prvih uvodnih krugova prvo mesto pripalo je Mercedesovim vozačima gde je prednjačio Nico Rosberg krugom od 1m44.136s. Iza njih našli si se Daniel Ricciardo, Valtteri Bottas i Max Verstappen a sva vremena postavili su na super mekim gumama. Hamilton i Grosjean su imali mala izletanja van staze a Francuz je prijavio probleme sa kočnicama. Sebastian Vett je posle svog prvog pokušaja zabeležio samo 8. poziciju dok je Kimi Raikkonen zauzeo 7. mesto. Rosberg je u međuvremenu popravio svoje vreme na 1m43.685 a borba za prolazak u Q2 vodila se čak između 10 vozača. Na kraju tim Manora je napravio malo iznenađenje, jer su Haryanto i Wehrlein zauzeli 16. i 17. mesto a iza njih su se plasirali Button, Ericsson, Magnussen i Palmer.

Drugi deo kvalifikacija otvorio je Estaben Gutierrez, dok se par momenata kasnije na prvom mestu učvrstio Valtteri Bottas (1m44.477s). Tada beležimo i okretanje Nica Hulkenberga a Nico Rosberg je za čak 2 sekunde (1m42.520s) postavio bolji krug koji je do tada bio u vlasništvu Sergia Pereza. Carlos Sainz i Lewis Hamilton su nekoliko puta promašili tačku kočenja, zbog čega su na stazi izbačene lokalne žute zastave. U tim trenucima Hamilton je bio na ivici prolaska ali je uspeo da se na kraju domogne druge pozicije sa sekundom zastatka za timskim kolegom. Perez je bio treći ispred Verstappena i Vettela a prolazak u Q3 nisu izborili Grosjean, Hulkenberg, Sainz, Alonso, Gutierrez i Nasr.

Sebastian Vettel krenuo je dosta agresivno u Q3 kada je odmah postavio najbrži krug, ali je Sergio Perez pokazao da Force Indija pokazala da ima tempa, jer je sa vremenom od 1m43.515s došao na prvo mesto. Hamilton je po treći put mnorao da proširi krivinu u zaostavnoj zoni. U završnim pokušajima Nico Rosberg je uspeo da dođe do nove pol pozicije od 1m42.758s baš u mometu kada je Lewis Hamilton morao da parkira bolid na stazi, jer posle jednog kontakta sa zidom Britanac oštetio prednji desni točak. Vreme je tada bilo stopirano a do kraja kvalifikacija ostalo je još dva minuta. U finišu Rosberg je bezbedno ostao na pol poziciji, ispred Pereza koji će zbog kazne startovati sa sedmog mesta. Treći je bio Ricciardo koji je postavio indetično vreme kao i Vettel ali je ispred Nemaca jer je prvi prešao starno-ciljnu liniju. Raikkonen je bio peti a spisak prvih deset zaključili su Massa, Kvyat, Bottas, Verstappen i Hamilton.

foto: Mercedes Media Centre

F1 Serbia

F1 Serbia je portal koji se bavi vestima iz auto-moto sporta, pre svega iz Formule 1. Na našem portalu možete naći puno informacija o vozaćima, timovima, stazama kao i da se družite sa našim članovima na forumu.

Video