Auto trke Formula 1

Rosberg ubedljivo pobedio u Abu Dabiju

Formula One World Championship 2015, Round 18, Abu Dhabi Grand Prix, Abu Dhabi, United Arab Emirates, Sunday 29 November 2015 - Nico Rosberg (GER) Mercedes AMG F1 W06.

Danas je vožena poslednja trka Formule 1 u 2015. godini, a ona je kao i većina trka ove sezone pripala Mercedesu, koji je sezonu završio sa titulom.

Na startu nije bilio promena u plasmanu u samom vrhu, tako da je Rosberg odmah krenuo da pravi prednost u odnosu na Hamiltona. Najproduktivniji su bili Hulkenberg koji je napredovao do šestog mesta i Vettel koji je došao do dvanaestog mesta.

Kvyat je već u šestom krugu bio prvi koji je zamenio gume, a krug kasnije su isto uradili Ricciardo, Perez i Massa. Par krugova kasnije smo videli incident u pit-laneu kada je Bottas pri puštanju udario u Buttona koji je prilazio svojim mehaničarima zbog čega je kasnije dobio i kaznu.

Rosberg i Raikkonen su svoje gume promenili u 11. krugu, dok je Hamilton svoj pit stop obavio krug kasnije. Vettel je očekivano ostao na stazi pošto je startovao sa mekim guama. On je nakon prve runde pit stopova bio na drugoj poziciji između dva Mercedesa. Njega su nešto kasnije obišli Hamilton i Raikkonen koji su bili na svežim gumama, a Nemac je konačno otišao u boks tek u 24. krugu i ostao je na mekim gumama. On se vratio na šesto mesto iza Pereza i Ricciarda i dao se u poteru za njima.

Za to vreme, na vrhu je Rosberg imao problema sa prednjim gumama što je omogućilo Hamiltonu da mu se potpuno približi. Nemac je ipak izdržao nalet svetskog šampiona i on je na drugu promenu guma otišao u 32. krugu. Raikkonen je otišao na svoju promenu krug kasnije, dok je Hamilton duže ostao na stazi.

Vettel je na poslednju promenu otišao u 40. krugu kada je prešao na super-meke gume. Hamilton je konačno promenio gume u 42. krugu i ostao je na mekim gumama iako bi možda logičnije bilo da je prešao na super-meke. On je do kraja trke samo smanjio prednost Rosberga, ali nije imao nikakve šanse da ga ugrozi.

Tako je Rosberg došao do treće uzastopne pobede i na najbolji mogući način je zatvorio sezonu. Hamilton je morao da se zadovolji drugim mestom, dok je Raikkonen zabeležio još jedan podijum. Vettel je bio četvrti, Perez peti, Ricciardo šesti, Hulkenberg sedmi, Massa osmi, Grosjean deveti I Kvyat deseti.

F1 Serbia

F1 Serbia je portal koji se bavi vestima iz auto-moto sporta, pre svega iz Formule 1. Na našem portalu možete naći puno informacija o vozaćima, timovima, stazama kao i da se družite sa našim članovima na forumu.

Video