Auto trke Formula 1

Rosberg najbrži na povratku VN Evrope

Nemac je ubedljivo došao do pobede u Bakuu ispred Vettela i Pereza.

Start trke je počeo bez većih uzbuđenja. Rosberg, Ricciardo, Vettel i Raikkonen su ostali na prve četiri pozicije, a najviše je napredovao Perez koji se u nekoliko prvih krivina probio do petog mesta. Hamilton sa druge strane nije uspeo da nadoknadi ni jednu poziciju i bio je zaglavljen iza Bottasa.

Ricciardo je u petom krugu počeo da gubi tempo i usporavao je grupu vozača iza sebe. Vettel ga je krug kasnije obišao za drugo mesto, a Ricciardo je u sedmom krugu otišao u boks da promeni gume.

U devetom krugu je gume promenio Raikkonen i na stazu se vratio se iza Ricciarda. Rosberg je za to vreme vrteo ubedljivo najbrže krugove i bio je po sekundu brži od Vettela.

Hamilton je na svoju promenu guma otišao u 16. krugu, odmah nakon njega je to učinio iPperez koji se vratio na stazu odmah ispred Britanca.

Ricciardo je i nakon promene guma imao slab tempo, pa ga je Raikkonen vrlo brzo sustigao i pored činjenice da je bio zaglavljen iza znatno sporijeg Hulkenberga. Raikkonen je ubrzo i obišao Australijanca i povratio je poziciju koju je izgubio nakon pit-stopa.

Bottas je sa četvrtog mesta otišao na prvi pit-stop i vratio se na deveto mesto.

Vettel je konačno otišao na prvo stajanje u 21. krugu i vratio se na stazu dve sekunde iza Raikkonena koji je u tom trenutku preuzeo drugo mesto.

Krug kasnije je gume promenio i Rosberg i bez problema se vratio na čelo.

Muke Red Bulla i Ricciarda su se nastavile. Njega su sustigli Perez i Hamilton koji su ga potom zajedno obišli na startno-ciljnom pravcu.

Situacija se nakon ovoga stabilizovala, a tempo vodećih je bio izjednačen, tako da su i razlike mirovale.

Ferrari je u 28. krugu doneo odluku da zameni pozicije Raikkonena i Vettela na stazi pošto je finac imao nešto starije gume, a i kaznu od pet sekundi zbog gaženja pitlane linije pri povratku na stazu.

Kod Hamiltona su se za to vreme pojavili problemi sa bolidom za koje nije bilo rešenja, a svetski šampion je polako gubio strpljenje u komunikaciji sa timom, koji mu je poručio da su podešavanja motora pogrešna. On je u tom trenutku bio peti i njegova vremena su bila oko sekundu sporija od ljudi oko njega. Ipak, Hamiltonova prednost u odnosu na Bottasa je bila dovoljno velika pa je mirnom vožnjom uspeo da sačuva poziciju do kraja trke.

Tako je Rosberg prekinuo niz loših rezultata i došao do pobede u Bakuu. Vettel je bio drugi, a Perez treći pošto je u poslednjem krugu obišao Raikkonena koji je ionako imao kaznu sa kojom bi izgubio treće mesto. Hamilton je bio peti, Bottas šesti, Ricciardo sedmi, Verstappen osmi, Hulkenberg deveti, a Massa deseti.

F1 Serbia

F1 Serbia je portal koji se bavi vestima iz auto-moto sporta, pre svega iz Formule 1. Na našem portalu možete naći puno informacija o vozaćima, timovima, stazama kao i da se družite sa našim članovima na forumu.

Video