Auto trke Formula 1

Rosberg došao do treće uzastopne pobede u sezoni

Nemac je imao znatno olakšan posao nakon što su njegovi glavni rivali ispali iz konkurencije za pobedu nakon brojnih incidenata.

Start trke je bio veoma uzbudljiv. Ricciardo je odmah obišao Rosberga i preuzeo prvo mesto, dok je Raikkonen imao kontakt sa Vettelom zbog čega je izgubio prednje krilo i pao na začelje. Vettel se nakon toga našao u gužvi pa je pao čak do desetog mesta. Kvyat i vozači Force Indije su najbolje iskoristili gužvu i došli do pozicija odmah iza vodeće dvojice. Problem je imao i Hamilton koji je takođe imao kontakt zbog čega je izgubio prednje krilo, pa je i on pao na začelje.

Već u trećem krugu smo videli napad na Rosberga na Ricciarda, ali je Australijancu pred kraj zadnjeg pravca pukla guma, pa je morao u boks. U tim trenucima je na stazi bilo mnog razbacanih delova odrazlicitih bolida pa je direkcija trke odlučila da na stazu pošalje vozilo bezbednosti. Taj period su svi iskoristili da odu u boks, a od vodećih gume nije menjao samo Rosberg i Massa i Alonso kojisu bili iza njega.

Trka je nastavljena u osmom krugu a Rosberg je odmah počeo da pravi prednost u odnosu na Massu koji je imao loš tempo. Vrlo brzo nakon toga se Kvyat probio ispred Alonsa do trećeg mesta, dok je Vettel iza njih sa petnaestog mesta brzo napredovao na super-mekim gumama ka vodrćoj grupi. U 13. krugu je Kvyat na zadnjem pravcu obišao Massu za drugo mesto, a polako su napredak pravili Hamilton, Ricciardo i Raikkonen koji su polako došli do prvihh deset.
Vettel je sa 4. mesta u 18. krugu otišao u boks i tada je po prvi put montirao meke gume.

Par krugova kasnije su gume promenili i Kvyat i Rosberg, pa je poredak prvih pet nakon toga bio Rosberg, Kvyat, Vettel, Button, Perez. Button i Perez ipak nisu dugo zadržali svoje pozicije pošto su iza njih vozači Williamsa bili na svežijim gumama.

Iza njih, Raikkonen je imao prednost u duelu sa Hamiltonom. Finac je i pored činjenice da je bio na srednje-tvrdim gumama bez problema održavao iza sebe Hamiltona koji je bio na mekim. Ekipa mercedesa je zato Hamiltonu u 31. krugu montirala srednje-tvrde gume Hamiltonu koji se potom vratio na 14. mesto.

U 37. krugu su gume promenili Kvyat i Vettel između kojih je razlika bila nešto veća od sekunde. Rus je zadržao poziciju po izlasku iz boksa, ali ga je Vettel brzo obišao na zadnjem pravcu i preuzeo drugo mesto. U narednom krugu je gume promenio i Rosberg, a on je prešao na srednje tvrdu komponentu.

Zanimljiv duel se odigravao začetvrto mesto pošto su u grupi bili Massa, Bottas, Hamilton i Ricciardo. Britanac i Australijanac su se brzo oslobodili Bottasa, a onda je Ricciardo agresivno krenuo na Hamiltona i lako ga obišao nakon kraćeg duela. On je potom obišao i Massu za četvrto mesto, dok je Hamilton ostao zaglavljen iza Masse. To je omogućilo Raikkonenu da im se potpuno približi, pa je i on vrlo brzo i lako obišao i Hamiltona i Massu.

Iza njih je u samom finišu došlo do duela i za osmo mesto u kome je Verstappen pobedio Bottasa, a onda je Finca u poslednjem krugu obišao i Sainz.
Rosberg je na kraju zabeleži treću uzastopnu pobedu u sezoni, Vettel je bio drugi, Kvyat treći, Ricciardo četvrti, Raikkonen peti, Massa šesti, Hamilton sedmi, Verstappen, osmi, Sainz deveti, a Bottas deseti.

f1

F1 Serbia

F1 Serbia je portal koji se bavi vestima iz auto-moto sporta, pre svega iz Formule 1. Na našem portalu možete naći puno informacija o vozaćima, timovima, stazama kao i da se družite sa našim članovima na forumu.

Video