INTERVJU Moto trke Priče iz boksa

Rookie od kog se najviše očekuje

Martine, sada si u žiži javnosti zbog Red Bull Rookie Kupa za koji si se plasirao kao jedan od dvanaestorice najboljih na čemu ti čestitamo, međutim, do Rookie Kupa se nije došlo preko noći. Sećamo te se iz vremena kada te je otac Ivica držao na startu jer nogama nisi mogao da dodirneš pod. Možeš li se malo osvrnuti na taj period?

Martin: Svakako da se do Rookie Cupa nije došlo preko noći, to je plod mog i tatinog velikog odricanja. Prvi motor (Yamahu PW50) vozio sam prije nego bicikl. Nije trebalo puno da mala Yamahica preraste u “veliku“ Apriliu 125 RS. U periodu od 10 godina počeo sam voziti trke s istom, uglavnom po Srbiji jer su mi tu jedino dozvoljavali nastup budući da sam, ponavljam imao samo 10 godina, dok se trkaća licenca može dobiti tek sa 12. Naravno kao desetogodišnji dječak nisam mogao nogama do poda pa me je tata Ivica držao prilikom starta, što moram napomenuti nije bas bilo lako za izvesti.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kada si shvatio da su trke ono čime želiš da se baviš?

Martin: Pa zapravo prvi motor sam vozio s 3 godine, zatim je došao sljedeći, brži KTM i nakon toga bilo sve ostalo je bilo prirodno. Većina mog života, na neki je način povezana sa motorima i moto utrkama.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Objasni našim čitateljima kako izgleda tvoj dan? Koliko često treniraš i koliko se dnevno baviš svojom karijerom?

Martin: Budući da sam upisao gimnaziju imam vrlo malo slobodnog vremena kroz dan, ali trudim se što više biti na biciklu i u pokretu. U periodu preko zime treniram u obližnjoj teretani. A što se tiče treninga sa motorom, moram napomenuti da jest to veoma skup sport, te si mi nažalost nemožemo priuštiti česte treninge na motoru.

Martiv Vugrinec biography foto2

Kako je došlo do poziva za Red Bull Rookie Kup? Da li su te oni primetili ili si se ti negde prijavio?

Martin: Svi tinejdžeri od 12 do 16 godina imaju se pravo prijaviti na selekcijski event za Red Bull MotoGP Rokies Cup, no od nekoliko stotina prijavljenih samo nas nekolicina bude pozvana na event. Najbolji se izabiru prema njihovi dosadašnjim rezultatima, tako da se ne zavaravamo, ali doći tamo je također iznimno teško i s ovih prostora samo je troje ili četvero ljudi u povijesti cupa bilo pozvano na selection event.

Kada si stigao u Španiju, kakvi su bili utisci? Da li si bio siguran da možeš da se probiješ među 12 najbržih?

Martin: Kada samo došao tamo vidio sam jako puno brzih konkurenata, no nisam se htio njima previše zamarati, nitko nije vanzemaljac i svi smo mi od krvi i mesa. Jedino što mi je bilo na pameti jest fokusirati se i odraditi to najbolje kako znam. U prvom danu vožnje imali smo dvije sesije od po 15 minuta. I probnu vožnju od 5min da upoznamo stazu. Nisam trošio vrijeme, nego sam tih 5min iskoristo maksimalno i bio sam spreman za prvu kvalifikacijsku vožnju. Bili smo podijeljeni na grupe, svaka od po osam vozača

AA Panonijaring Mađarska najbrži Srbin pole position

Kakav je bio osećaj kada si saznao da si među najboljima?

Martin: To je svakako bio emotivan trenutak, suze su mi krenile i naravno bio sam presretan jer ipak je to ulaz u svjetsko prvenstvo.

Da li ti ugovor dozovoljava da voziš još neki šampionat pored Rookie Kupa? Da li uopšte planiraš da voziš još neki šampionat?

Martin: Ugovor mi dopušta da vozim i druge šampionate, no o svom trošku a budući da moramo plaćati dolaske i odlaske na trke po Europi nažalost nećemo biti u financijskoj mogućnosti da vozimo neki drugi šampionat.

Paninija (1)

Zahvaljujemo ti se na intervjuu uz želju da ostvariš što bolje rezultate i da se možda već 2016. godine popneš na neki od motora sa Moto3 specifikacijom u MotoGP šampionatu.

Martin: Hvala i Vama 🙂

Martin i tata Ivica se zahvaljuju svim prijateljima iz Srbije i Hrvatske koji su im pružali nesebičnu podršku donacijama da Martin ode na testiranje u Španiju, kao i Martinovom klubu Brezik i gospodinu Petroniju Jevtoviću koju su pomogli.

Zbog velikih pratećih troškova koje Red Bull Rookies Cup sa sobom nosi, Martin i Ivica su u potrazi za sponzorima iz čitave regije koji bi pomogli, a isto tako se i reklamirali na svetskom nivou.

Igor Gašparević

Igor je jedan od osnivača sajta. Od 1997. godine ne propušta ni jednu moto trku u Šampionatu Srbije. Voli da piše i trudi se da bude objektivan. Osim pisanja, zadužen je i za društvene mreže, tako da vam uglavnom on odgovara na sva pitanja.

Video