Restrospektiva 2014. godine

Laganim gasom ulazimo u novu 2015. godinu, ali valjalo bi se prisetiti nekih bitnih događaja koji su obeležili proteklu godinu.

Počenjemo od Formule 1, koja je od 2014. godine uvela novu verziju motora 1.6 sa turbo punjačem, koji nije naišao na ne preterano oduševljenje publike. Kako mnogi komentarišu izgubio se onaj stari zvuk bolida koji je krasio Formulu 1.

Dušan Borković, jedini srpski predstavnik koji se takmiči u prestižnom WTCC šampionatu, okončao je svoju debitantsku sezonu u WTCC-u zauzevši drugo mesto na stazi Suzuka u Japanu.

Borković Suzuka 2014

Još jedan srpski automobilista Miloš Pavlović obeležio je 2014. godinu kada je u Lamborghini Super Trofeo pored evropske osvojio i svetsku titulu.

Miloš Trofej

U domaćem auto sportu protekle godine došlo je do ujedinjenja dva saveza, koji je za rezultat dao mnogo bolji rad i nove planove za godine koje nam dolaze.

Posle pet godina vraćen je novosadski Mišeluk u trkački kalendar, pa smo ponovo imali priliku da vidimo majstore volana na jednom mestu na legendarnoj stazi koja ima dugodišnju tradiciju.

miselk

Takođe održano je obećanje, pa je tako i Beograd dobio trku na veliko oduševeljenje publike. Poslednja trka šampionata, pravi spektakl, vožena je upravo na beogradskom Ušću.

DSC_2011.jpg

Domaći automobilisti imali su priliku i da se upoznaju sa jednom novom stazom, a to je Aerodrom Ponivke, kraj Užica, gde je u maju mesecu započeta sezona kružnih trka. Sigurno da ono što je obeležio trkački vikend na Ponikvama bio sneg koji je provejavao u prolećnim danima.

toske

Na kraju sezone sjajno je održan i treći međunarodni sajam sporta, na kome su predstavnici auto i moto saveza izneli svoje planove za 2015. godinu, koji zaista obećavaju.

Što se tiče moto sporta u Srbiji, umesto standardne Batajnice koja je vožena godinama unazad uvedene su Ponikve, a u Srbiji nije vožena nijedna trka istočno-evropskog šampionata.

Na kraju sezone moto klub Brezik, najbrojniji klub u Srbiji je odlučio da se povuče iz šampionata 2015. godine.

Martin Vugrinec uspeo je da obezbedi učešće u Red Bull Rookie kupu.

WRC šampionat sigurno da će ostati upamćen po završenoj karijeri Mikko Hirvonena, koji se na poslednjem reliju u sezoni zvanično oprostio od reli takmičenja.

Predrag Grujić

Peđa se timu priključio neposredno po osnivanju. Razvoj sajta podstiče kroz vesti i fotografisanje domaćeg auto i karting šampionata, jer kao nekadašnji vozač malog N-a ima najsvežije informacije.

Video