Renault: Pet pobeda minimum u 2015.

Iz Renaulta kažu da je cilj u 2015. da ostvare minimum 5 pobeda, 2 više u odnosu na prethodnu sezonu. Takođe smatraju da će se već u Australiji pokazati da su prepolovili zaostatak za Mercedesom.

Prošle godine sve tri pobede za ovog proizvođača izvojevao je Daniel Riccardo, uglavnom kada je Mercedes imao nekih problema. Ove sezone Renault će snabdevati agregatima samo dva tima, Red Bull i Toro Rosso jer je Lotus prešao na Mercedescove agregate, a Caterham se verovatno neće vraćati u karavan.

Menadžer iz Renaulta, Cyril Abiteboul, je uveren da su odličan posao uradili preko zime i da će biti spremni 15. marta. Takođe navodi da Mercedes neće startovati sezonu sa novim specifikacijama motora.

Po našoj proceni, zaostatak na kraju prošle sezone u odnosu na Mercedesove agregate je bio oko 60 konjskih snaga. Nadamo se da ćemo taj zaostatak prepolovitiu Melbournu. Za razliku od Mercedesa, mi sezonu počinjemu sa specifikacijama motora za 2015. godinu. Do danas, mi smo iskoristili dve trećine tokena za ovu godinu. Moj cilj je da tražimo najmanje pet pobeda ove godine.

Abiteboul je takođe dao podršku za inicijativu prelaska na motore od 1000 konjskih snaga u 2017. godini. To je nešto o čemu je već bilo diskusije između šefova timova, ali uslov za prelazak je da troškovi ne budu nekontrolisani.

„Renault se neće protiviti ideji Bernie Ecclestonea, snažniji motori, sa jačim zvukom su nam svima u interesu, sve dok troškovi nisu previše veliki. Mislim da je već kasno da se o tome razmišlja kada je 2016. u pitanju, ali je već 2017. idealan tajming za tako nešto,“ izjavio je Cyril Abiteboul.

Marko Srdić

Marko je jedan od osnivača i u timu je web developer. Za sve izmene na sajtu zadužen je on. Kada nađe slobodnog vremena piše o Formuli 1 i kružnim auto trkama.

Video