Raikkonen se žrtvovao u Španiji zbog tima

Kimi Raikkonen je izjavio da je žrtvovao svoj trkački tempo vozeći stariju specifikaciju bolida zbog uspeha tima. Ferrari je doneo niz unapređenja u Barselonu prošlog vikenda. Kimi je u petak vozio bolid sa novim komponentama jer je Sebastian Vettel trebalo da testira unapređenja.

Rakonnen je tako ostao „zaglavljen“ sa starim specifikacijama do kraja vikenda. Sami rezultati potvrđuju Kimije priču jer je kvalifikacije završio na sedmom mestu, a trku na petom. Za razliku od njega, Seb je završio trku na svom četvrtom podijumu ove godine i testove zapravo sprovodio na kvalifikacijama i trci.

„Mislim da smo mnogo naučili vozeći u istom trenutku dve različite specifikacije bolida. Sa više samopouzdanja nastavljamo sezonu“, rekao je Kimi. „Za vreme testiranja, samo jedan bolid je na stazi, i neretno je mnogo zgodnije da uporedo imate dva bolida na stazi, jedan sa starom specifikacijom i jedan sa unapređenjima. Bio sam spreman da preuzmem rizik i da žrtvujem svoj tempo. Šta je tu je. Ako iz ovoga možemo da naučimo dosta i da se dodatno ubrzamo onda nemam razloga da žalim što sam to uradio za tim. Rezultat malo boli, ali to je samo jedna trka.“

Uprkos činjenici da se razlika u trci konstruktora dodatno povećala Kimi je optimista kada je u pitanju nastavak sezone.

„To je bio jedan od onih vikenda kada smo samo mogli da vidimo kakvi ćemo biti u nastavku. Mislim da smo dosta toga naučili i da još dobrih stvari dolazi u nastavku sezone. Nije ceo vikend bio onakav kakav smo priželjkivali, da budem iskren, ali daleko je to od lošeg rezultata. Znamo gde možemo da se poboljšamo. Mogli smo i puno gore da prođemo ovog vikenda.“

„Krajnji cilj je da budemo bar podjednako brzi kao Mercedes i da se borimo sa njima.“

Marko Srdić

Marko je jedan od osnivača i u timu je web developer. Za sve izmene na sajtu zadužen je on. Kada nađe slobodnog vremena piše o Formuli 1 i kružnim auto trkama.

Video