Rabat pronašao odgovore, Marquez usavršio stil

Problem sa menjačem na dan otvaranja Moto2 testa u Jerezu je razlog teškog pada Tita Rabata na petom skretanju. Aktuelni šampion je zaradio tešku modricu na svojoj levoj ruci.

Ipak, 25-godišnji Španac je nastavio da radi na poboljšanju povratnih informacije prednje strane svog 2015 Kalexa, i na kraju završio test na trećem mestu sa najboljim vremenom od 1m42.392s, (+0.271s) iza Johanna Zarcoa i Sama Lowesa na radnoj listi.

„Prvog dana testiranja smo imali probleme sa menjačem, i kao rezultat toga, imao sam veliki pad na petom skretanju, ali smo drugog dana uradili dosta sa novim motociklom, i pronašli odgovore na mnoga pitanja“; rekao je vozač Estrella Galicia Marc VDS tima.

„Svakog dana smo videli poboljšanja sa motociklom, posebno okretanje, i došli smo do mnogo zaključaka o tome kako da idemo napred, tako da sam srećan sa onim što smo postigli ovde u Jerezu. Takođe smo videli da je dosta vozača imalo veoma brz tempo, tako da izgleda da će ova godina biti  mnogo teža od prošle. Ali ja ću nastaviti na isti način; fokusiran na svoj učinak i da pokušavam da poboljšavam.“

Dva od tri dana testa u Valensiji je obeležila kiša, Rabatov timski kolega i šampion Moto3 klase, Marquez, iskoristio je bolje vreme u Jerezu da nastavi svoj prelazak na Moto2.

Marquez je uglavnom fokusiran na smanjenje distance kod kočenja u sporijim krivinama i na poboljšanje okretanja sa težom 600cc mašinom. Taj pristup se isplatio, jer je Španac popravio vreme svog najboljeg kruga za gotovo tri sekunde i završio test na 16. mestu radne liste.

„Ovde smo napravili veliki napredak na mom stilu vožnje i sa prolaznim vremenom, ali najvažnija stvar je to da imam bolju kontrolu nad motociklom,“ izjavio je on. „Nisam napravio savršen krug, ali definitivno imam bolji osećaj i mnogo se udobnije osećam na motoru, što će biti veoma značajno za naredni test. Imamo još dana testiranja pre Katara, tako da moramo da nastavimo da radimo korak po korak, ali, sve u svemu, zadovoljan sam onim što smo postigli ovde u Jerezu.“

Šef tima, Michael Bartholemy, je sumirao: „Posle Valensije, bolji vremenski uslovi na Jerez stazi su omogućili da se naš plan za predsezonsko testiranja vrati na raspored. Tito je imao gadan pad u utorak, koji nije njegova krivica, ali ga to nije sprečilo da bude brz i dosledan tokom rada na poboljšanju povratnih informacija prednje gume. Alex je napravio veliki korak napred sa svojim prelaskom na Moto2 motocikl, što dokazaju vreme njegovog najboljeg kruga. Generalno, bio je ovo veoma uspešan test za tim, i sada gledamo da jednako uspešno odradimo treći i završni test ovde na Jerez stazi, koji je sledećeg meseca.“

Konačni predsezonski test će biti u Jerezu, za nesto manje od mesec dana.

 

Foto: www.crash.net

Video